Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για Ελλάδα

Με ημερομηνία ορόσημο την 18η Οκτωβρίου, ημέρα της Συνόδου Κορυφής, η κυβέρνηση καλείται να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα, με πρώτο, το πακέτο των περικοπών. Στις 8 Οκτωβρίου η τρόικα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και την επίπτωση που θα έχει η διετής παράταση στο χρόνο μείωσης του ελλείμματος. Η οριστική απόφαση πάντως, θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Οι
φωνές στήριξης ωστόσο στο ελληνικό αίτημα για παράταση του χρονοδιαγράμματος του Μνημονίου, πληθαίνουν.

«Θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της αλλά η Αθήνα δεν θα λάβει περισσότερα χρήματα» επανέλαβε  η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Οστεράιχ». Όπως είπε: «Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και η Ελλάδα πρέπει ακόμα να δρομολογήσει κάποια πράγματα, όμως θα επιτύχουμε μια επιμήκυνση χωρίς κόστος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τονίζει πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η έκθεση της τρόικα θα είναι θετική για την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο «Πρώτο Θέμα».

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Θάνος Κατσάμπας, μιλώντας στην «Καθημερινή», δηλώνει πως η τρόικα επιμένει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει αναθεώρηση των στόχων εάν κριθεί απαραίτητο.  Παράλληλα τονίζει πως «οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα θα προέλθει αποκλειστικά από την Ευρώπη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εξαντλήσει τα δανειακά περιθώρια». 
Keywords
Τυχαία Θέματα