Τόνωση στην αγορά εργασίας

Εργασία, ιδού η σωτηρία, η ειρήνη! Αυτό επιχειρεί να καταδείξει στη νέα έκθεσή της για την απασχόληση και την παγκόσμια ανάπτυξη το 2013, με τίτλο «Επαγγέλματα», η Παγκόσμια Τράπεζα.

Για τον παγκόσμιο οργανισμό, η τόνωση της απασχόλησης πρέπει να γίνει προτεραιότητα σε όλα τα κράτη.

Η έκθεση δεν το αναφέρει αλλά το πετρελαϊκό «μάννα», που εξουσιοδοτεί την Αλγερία και τη Βενεζουέλα να εφαρμόζουν γενναιόδωρες κοινωνικές

πολιτικές για την ανακούφιση της ενδημικής ανεργίας, δεν θα διαρκέσει για πολύ. Εάν θέλουμε, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια να δημιουργήσουμε 600 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναγκαίες για τη διατήρηση των φόρων απασχόλησης στα σημερινά επίπεδα, τότε θα χρειαστεί πολύ σύντομα οι κυβερνήσεις να πριμοδοτήσουν την οικονομική σταθερότητα, το Κράτος Δικαίου και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Δεν υπάρχουν συνταγές-θαύματα, αναφέρει η έκθεση. Στις κατεξοχήν αγροτικές χώρες η εργασία περνά μέσα από την βελτίωση της, μικρής κλίμακας, καλλιέργειας. Στις χώρες που βρίσκονται σε τροχιά αστικοποίησης, εξαρτάται από τις κατασκευές και τις υποδομές, οι οποίες προωθούν την οικονομική δραστηριότητα. Σε ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει την εξάλειψη εκείνων των προνομίων, που κρατούν τους νέους μακριά από την αγορά εργασίας. Σε κράτη που γερνούν, η πρότασή της είναι η επιμήκυνση της ενεργούς ζωής και η προσφορά ελάχιστης κοινωνικής προστασίας.

Μέσω της έκθεσης καλούνται οι κυβερνήσεις να σκεφτούν πάνω σε βασικά διλήμματα όπως: χρειάζεται να εστιάσουν αποκλειστικά και μόνον στην ανάπτυξη ή να επικεντρωθούν στην απασχόληση; Πρέπει να προωθείται η επιχειρηματικότητα ή να περιμένουν αυτή να έρθει στους νέους; Χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι σε ένα καταρτισμένο περιβάλλον ή να αρκεστούν στην εκπαίδευση στην εργασία; Σε περίοδο κρίσης, χρειάζεται να προστατεύσουν τα επαγγέλματα κι όχι μόνον τους εργαζόμενους;

Από τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, θα πρέπει να προκύψουν εφαρμοσμένες πολιτικές και διαμεσολαβήσεις ανάμεσα στο βιοτικό επίπεδο, την παραγωγικότητα, την κοινωνική συνοχή ώστε αυτές να ταιριάξουν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις εθνικές πραγματικότητες και να στηρίξουν την ανάπτυξη, άρα και την εργασία.

Όλη η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στο συνημμένο αρχείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα