Τουρκία: Η Άγκυρα διαψεύδει τους ΝΥΤ

Η Τουρκία διέψευσε σήμερα ότι προμηθεύει όπλα στους σύρους αντάρτες όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Τουρκία δεν προμηθεύει όπλα καμιά γειτονική χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτζούκ Ουνάλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

Η αμερικανική εφημερίδα έγραψε στο χθεσινό φύλλο της, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους

και μέλη των αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, ότι όπλα αγοράζονται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και προωθούνται μέσω της τουρκικής μεθορίου από ένα δίκτυο της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι παραδόσεις αυτές περιλαμβάνουν αυτόματα όπλα, ολμοβόλα, πολεμοφόδια και ορισμένα αντιαρματικά όπλα που επέτρεψαν στους αντάρτες να προβάλλουν αντίσταση στις κατά πολύ ανώτερες στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ-Αλ Ασαντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι πράκτορες της CIA που έχουν τη βάση τους στη νότια Τουρκία, επιβλέπουν αυτές τις παραδόσεις όπλων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά δεν θα βρεθούν στα χέρια μελών της Αλ Κάιντα.

Πρώην πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος της Συρίας, η Τουρκία, χώρα μουσουλμανική , μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ουάσινγκτον, έκοψε τις γέφυρες με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ μετά την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε αυτή τη χώρα.

Η Τουρκία φιλοξενεί 32.750 σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, δήλωσε ο Ουνάλ.

Φιλοξενεί επίσης τουλάχιστον 12 σύρους στρατηγούς λιποτάκτες, στελέχη των δυνάμεων των ανταρτών, κυρίως του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και τα περισσότερα μέλη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου συνασπισμού δυνάμεων της συριακής πολιτικής αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα