Τουρκία: «Μέτρα κατά της Συρίας»

Τη λήψη των «αναγκαίων μέτρων» για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας ζήτησε η Τουρκία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε από συριακό έδαφος κατά τουρκικής περιοχής, με πέντε πολίτες νεκρούς.

«Αυτή είναι μια πράξη επιθετικότητας εναντίον της Τουρκίας από την πλευρά της Συρίας », σημειώνει ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ερτογκρούλ Απακάν σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου

Ασφαλείας.

«Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας », αναφέρεται επίσης στην επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς.

Η Συρία από την πλευρά της, εξέφρασε την πρόθεσή της να διερευνήσει την «πηγή» από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών.

Κάλεσε επίσης τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας ελέγχοντας τα σύνορα τους και σταματώντας την είσοδο στο συριακό έδαφος ένοπλων ομάδων.

Τη φονική επίθεση καταδίκασαν και οι ΗΠΑ, εκφράζοντας σαφή δήλωση στήριξης προς την Τουρκία. «Είμαστε στο πλευρό της συμμάχου Τουρκίας» αναφέρεται στη δήλωσε του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον η οποία εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα ανέφερε σε ανακοίνωση του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλα τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι πλέον καιρός για τον Άσαντ να παραιτηθεί, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει η πολύ-αναμενόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ.

Νωρίτερα και το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη φονική επίθεση της Συρίας, δηλώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της διεφθαρμένης συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος, και γι 'αυτό πρέπει να φύγει. Λυπούμαστε για την ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία έναν ισχυρό σύμμαχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε απάντηση της συριακής επίθεσης έπληξαν στόχους στο εσωτερικό της Συρίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα