Τουρκία: Πολλοί τραυματίες σε συγκρούσεις

Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσαν σήμερα τον τραυματισμό 24 ανθρώπων, περιλαμβανομένων οκτώ αστυνομικών, σε τρεις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας με την ευκαιρία των εορτασμών του Κουρδικού Νέου Έτους (Νεβρόζ) εκτός των ημερομηνιών που έχουν εγκριθεί από την Άγκυρα.

Στην πόλη Τσιζρέ της επαρχίας Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες και τρεις ακόμη από πέτρες την ώρα που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις εκδηλώσεις, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της περιοχής. Επίσης ένας πολίτης τραυματίστηκε από πέτρα.

Τρεις

αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, από πυροβόλο όπλο στην Γιουκσέκοβα, μία πόλη της επαρχίας Χακάρι, στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν, σύμφωνα με άλλες πηγές.

Στην Μπατμάν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αψήφησαν τις απαγορεύσεις των αρχών και διαδήλωσαν σε κεντρική συνοικία προκαλώντας μια βίαιη απάντηση από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα.

Οι εορτασμοί του Νεβρόζ, που συμπίπτουν με την έλευση της άνοιξης, αποτελούν ευκαιρία για την κουρδική κοινότητα να διεκδικήσει περισσότερα δικαιώματα και να εκφράσει την υποστήριξή της προς το PKK.

Φέτος οι αρχές απέρριψαν τα αιτήματα του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος, του BDP (Κόμμα της Δημοκρατίας και της Ειρήνης), που επιθυμούσε να οργανώσει τους εορτασμούς την Κυριακή, και όρισαν την Τετάρτη 21 Μαρτίου ως μοναδική ημερομηνία κατά την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν οι γιορτές αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα