Τουρκία: Στο εδώλιο για το πραξικόπημα του '80

Αρχίζει σήμερα, στην Τουρκία, η δίκη όπου η δίκη δύο εκ των κατηγορουμένων για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, των Κενάν Εβρέν και Ταχσίν Σαχίνκαγια, με την κατηγορία της βίαιης προσπάθειας για κατάλυση του συντάγματος και κατάργηση του κοινοβουλίου.

Η κατηγορία απευθύνεται με βάση άρθρα του πρώην ποινικού κώδικα, ο οποίος ίσχυε το 1980, αλλά έχει πάψει να έχει ισχύ από το 2005. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τα δύο σχετικά άρθρα, ζητεί την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Το πώς θα εξελιχθεί
η ακροαματική διαδικασία η οποία εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα, θα συνεχιστεί για άλλες δύο μέρες είναι το μεγάλο ερώτημα. Κι αυτό με δεδομένες τις συζητήσεις που άρχισαν πριν από λίγες μέρες, όταν έγινε γνωστό το κείμενο της υπεράσπισης που κατέθεσε ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι δεν μπορεί να δικαστεί η «νόμιμη εξουσία», όπως χαρακτηρίζεται η στρατιωτική κυβέρνηση, καθώς «εάν συμβεί αυτό, θα είναι σαν να δικάζεται μία επαναστατική εξουσία από μία άλλη επαναστατική», πράγμα που σύμφωνα με τον δικηγόρο σημαίνει ότι «στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τεθούν εκτός ισχύος όλες οι νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές πράξεις από το 1960 μέχρι σήμερα».
Κι αυτό επειδή το συνταγματικό καθεστώς που ίσχυσε από το 1960 μέχρι το 1980 ήταν προϊόν του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1960 και η περίοδος από το 1980 μέχρι σήμερα, προϊόν του πραξικοπήματος του 1980.
Keywords
Τυχαία Θέματα