Τροποποιήσεις για τη λειτουργία του ΤΧΣ

Σε τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε η κυβέρνηση, μέσω του σχεδίου νόμου που ενσωματώνει κοινοτικές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, με τις τροποποιήσεις ορίζεται ότι η διάρκεια του ΤΧΣ παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο, σε περίπτωση που μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017, που είναι η αρχική ημερομηνία λήξης του, υφίστανται σε ισχύ

τίτλοι παραστατικοί δικαιωμάτων κτήσης, δηλαδή τα γνωστά warrants. Επίσης, μπορεί να αποφασιστεί η παράταση της λειτουργίας του κατά δύο έτη, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο για την εκπλήρωση των στόχων του Ταμείου.

Επίσης, δεν απαιτείται η υποβολή νέου επιχειρησιακού σχεδίου και λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του, σε περίπτωση που μία τράπεζα υποβάλει αίτημα στο ΤΧΣ για αύξηση του ποσού της ήδη χορηγηθείσας κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Παράλληλα, επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων το Ταμείο δύναται να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα ψήφου στη γενική συνέλευση των μετόχων πιστωτικού ιδρύματος.

Τέλος, αίρεται η υποχρέωση απορρήτου σχετικά με τις υποθέσεις του Ταμείου και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η δυνατότητα αυτή περιορίζεται αποκλειστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα