«Βατερλό» στα Μαθηματικά

Βατερλό θυμίζει η αποτυχία που διαφαίνεται στα Μαθηματικά για τους υποψηφίους κυρίως της τεχνολογικής αλλά δευτερευόντως και της θετικής κατεύθυνσης, σύμφωνα με στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας που εξασφάλισε ο Αθήνα 9.84

Όπως προκύπτει, η εικόνα των γραπτών των Μαθηματικών Κατεύθυνσης είναι απογοητευτική καθώς περισσότερους από τους 7 στους 10 υποψήφιους της τεχνολογικής κατεύθυνσης έχουν γράψει κάτω από τη βάση, απειλώντας το ιστορικό χαμηλό του 2013, χρονιά που η αποτυχία στο μάθημα

αυτό είχε φτάσει στο 78,04%. Χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται έως τώρα και στη Φυσική Κατεύθυνσης, τα Αρχαία, τα Λατινικά, τη Βιολογία Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία, διαμορφώνεται η ακόλουθη εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο (θεωρητικών επιστημών): Στα Αρχαία, πρώτο μάθημα υψηλής βαρύτητας του πεδίου, παρουσιάζεται συγκέντρωση βαθμολογιών στην κλίμακα 12-15, ενώ λιγότερα είναι τα άριστα γραπτά. Χειρότερη είναι επιπλέον η εικόνα των επιδόσεων στη Λογοτεχνία και τα Λατινικά, όχι όμως και στην Ιστορία που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας. Οι πολλές μεσαίες βαθμολογίες ισορροπούν τις ανοδικές τάσεις λόγω της μείωσης των θέσεων και εκτιμάται ότι οι βάσεις στις υψηλόβαθμες περιζήτητες σχολές θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ δεν αποκλείεται πτώση στις χαμηλόβαθμες περιφερειακές σχολές.

2ο και 4ο (σχολές θετικών επιστημών, πολυτεχνεία κλπ.): Στα Μαθηματικά και τη Φυσική, που είναι τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για τα δύο πεδία, η αποτυχία των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 80%. Συνεπώς, θεωρείται σίγουρο ότι οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά.

3ο (επιστήμες υγείας): Τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης, πρώτο μάθημα βαρύτητας, ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι, όχι όμως και για τους λεγόμενους "άριστους" που διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Όμως, σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς πτωτική.

5ο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης): Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου) ήταν εύκολα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να ταλαντεύονται σε συνδυασμό με τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (δεύτερο μάθημα βαρύτητας). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βάσεις στα ίδια επίπεδα, καθώς οι θέσεις ψαλιδίστηκαν και λιγότεροι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο.

Τέλος, πτωτικά επηρεάζει τις σχολές της περιφέρειας και των πέντε πεδίων η μείωση των μετεγγραφών στο 10% του αριθμού εισακτέων των κεντρικών ΑΕΙ. Ασφαλέστερες εκτιμήσεις ωστόσο μπορούν να γίνουν μετά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δςλτίων.

Οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2015 θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου. Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο στην ιστοσελίδα www.mine du.gov.gr και μετά τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να απευθυνθούν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να το υποβάλουν ηλεκτρονικά.

Ισίδωρος Ρούσσος

Keywords
Τυχαία Θέματα