Βενιζέλος: Να πάει η λίστα στη Βουλή

Φωτιές έχουν ανάψει οι καταθέσεις δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την επίμαχη «λίστα Λαγκάρντ» με τους 2.000 μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο κ. Διώτης παρέλαβε την λίστα από τον κ. Παπακωνσταντίνου, που την είχε επτά μήνες

για να την αξιοποιήσει, και δύο μήνες μετά ήρθε και έθεσε σε μένα θέμα νομιμότητας. Τόσο καιρό που το είχε στα χέρια του δεν το είδε;». «Να σταματήσουμε αυτό το  παιχνίδι», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι πήρε την πρωτοβουλία να στείλει του υλικό στο Μαξίμου και πως η λύση είναι τώρα το υλικό  να πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Επεσήμανε τέλος ότι το συγκεκριμένο αρχείο δεν το είδε, ενώ έκανε λόγο για απόπειρα διάλυσης του θεσμικού ιστού της χώρας από κάποιους και για πολιτική και ηθική χυδαιότητα κατά του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν προτίθεται να βάλει θέμα εμπιστοσύνης κατά την αυριανή σύγκλιση της ΚΟ του κόμματος του, επεσήμανε όμως ότι όλα είναι ανοιχτά σε περίπτωση που τεθεί το θέμα από κάποιον βουλευτή.

«Στη λίστα Λαγκάρντ δεν είδα κανένα πολιτικό πρόσωπο», τόνισε ο τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, λέγοντας ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε τη λίστα της «έριξε μια ματιά» και την επέστρεψε στον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ωστόσο μετά από σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι θα χρησιμοποιούσε τη λίστα ως αφετηρία έρευνας αν ο κ. Βενιζέλος του έδινε  το πράσινο φως.

«Ανέμενα οδηγίες και εντολές τι να κάνω με τη λίστα και δεν τις πήρα ποτέ. Ο κ. Βενιζέλος είχε τη δική του άποψη ως έγκριτος νομικός έπρεπε όμως να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και τα περιεχόμενα του αρχείου», κατέληξε ο κ. Διώτης. 

Την ίδια ώρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ερωτηθείς ο κ. Διώτης, αν ο κ. Βενιζέλος του ζητούσε ενημέρωση για την πορεία της έρευνας για τη λίστα απάντησε κατηγορηματικά ότι το «θέμα της λίστας δεν ξανασυζητήθηκε».

Ο έτερος πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, μιλώντας στην ίδια επιτροπή υπογράμμισε ότι «κανένα πολιτικό πρόσωπο ή γνωστός οικονομικός παράγων δεν υπήρχε στη λίστα που του έδωσε ατύπως και εμπιστευτικώς, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με δέκα ονόματα».

Ερωτηθείς, επιβεβαίωσε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου να συσταθεί ειδική επιτροπή για να τη διερευνήσει, κάτι που ποτέ δεν έγινε.  

Keywords
Τυχαία Θέματα