Τουρκία: Νέα συγκέντρωση το απόγευμα

Νέα συγκέντρωση οργανώνουν για το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης οι διαδηλωτές. Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις των δύο προηγούμενων ημερών, το κλίμα σήμερα είναι εορταστικό, καθώς έχουν προγραμματίσει συναυλίες και άλλα δρώμενα, για να γιορτάσουν την αποχώρηση της αστυνομίας από την περιοχή, με εντολή του Τούρκου Πρωθυπουργού. Ο επίσημος απολογισμός, από την πλευρά της κυβέρνησης, μιλά για 53 τραυματίες -13 πολίτες και 26 αστυνομικούς- ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία

έχει πληροφορίες για δύο νεκρούς και τουλάχιστον 1.000 τραυματίες, μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συμμαχικές δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί.

Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, προκάλεσε τις οργισμένες και μαζικές διαδηλώσεις.

«Η προώθηση στο έπακρο της ισλαμικής ατζέντας από τον Ερντογάν είναι το βασικό αίτιο των ταραχών στην Τουρκία» εκτίμησε ο καθηγητής Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας, Ευάγγελος Βενέτης, μιλώντας νωρίτερα στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα