Βιβλική καταστροφή στην Τουρκία

Toυλάχιστον 217 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σάρωσε χθες περιοχές της ανατολικής Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και ομάδες διάσωσης εργάζονταν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια. O σεισμός ήταν σε βάθος 25 χιλιόμετρων και εντάσεως 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οχι 6,6 Ρίχτερ, όπως αρχικώς είχαν εκτιμήσει. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, σε
συνέντευξη τύπου, τόνισε, οτι, στην πόλη αυτή των 80.000 κατοίκων, τουλάχιστον 45 πολυώροφα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ανάμεσά τους και η φοιτητική εστία.

Στην επαρχία Βαν έχει υποστεί ζημιές και το αεροδρόμιο και έως τώρα δεν έχει διευκρινιστεί που θα προσγειωθεί το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Ερντογαν στην πληγείσα περιοχή. Επίσης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση αλλά και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες. Οι Δημοτικές Αρχές κάνουν εκκλήσεις για ιατρική βοήθεια.

Για την ετοιμότητα του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής που έπληξε τη γειτονική χώρα με την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι στην επαρχία Βαν, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό και ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την ετοιμότητα του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές Αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Ανθρωπιστική βοήθεια προσφέρει το Ισραήλ στην Τουρκία, μετά το φονικό σεισμό, που έπληξε σήμερα, προς το μεσημέρι, το νοτιο-ανατολικό τομέα της γειτονικής χώρας.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι οι τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν επίσημα μέσω της πρεσβείας στην Αγκυρα και αναμένουν την απάντησή τους, πώς ακριβώς μπορεί να διοχετευτεί η ισραηλινή βοήθεια.

Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι "τελούν σε ετοιμότητα μονάδες διάσωσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων".

Keywords
Τυχαία Θέματα