Βλέπουν το τέλος της ΕΤΑ

Ο ισπανικός Τύπος εκτιμά σήμερα στην πλειοψηφία του ότι η ανακοίνωση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA χθες σηματοδοτεί «το τέλος» της, αλλά ορισμένες εξ αυτών αντέδρασαν με πικρία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτό δεν συνοδεύεται από τον αφοπλισμό της ούτε την πλήρη διάλυσή της.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα El Pais τονίζει ότι η ανακοίνωση από την ETA περί της «οριστικής αναστολής της ένοπλης δράσης της» σηματοδοτεί
«το τέλος 43 χρόνων τρόμου». Η εφημερίδα Publico τονίζει επίσης ότι «η ETA ανακοίνωσε το τέλος της τρομοκρατίας».

«Το τέλος του εφιάλτη. Η δημοκρατία κατέληξε να θριαμβεύσει επί μιας ομάδας φανατικών που έσπερνε τον τρόμο», γράφει η Ελ Παΐς.

Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια εξέλιξη «χωρίς προηγούμενο», η κεντροδεξιά El Mundo πάντως προτιμά να τονίσει πως η ETA «τιμά τους δολοφόνους της και καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί».

Η δεξιά εφημερίδα ABC τονίζει ότι η βασκική ένοπλη οργάνωση «δεν διαλύεται ούτε παραδίδει τα όπλα της», δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα ένα κύριο άρθρο «προς τιμήν των θυμάτων» και υπογραμμίζοντας πως «δεν πιστεύει ότι ήλθε το τέλος χωρίς την διάλυση (της ETA) και την παράδοση των όπλων».

Και η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, η ETA, «ηττημένη, εγκαταλείπει τα όπλα», αλλά «το ανακοινωθέν (της) δεν μιλά για διάλυσή της, ούτε για τα θύματα, ούτε για τους πολιτικούς όρους».

Για την Ελ Παΐς «η ETA έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», κατά το οποίο πρόκειται να μεταμορφωθεί σε αμιγώς πολιτική παράταξη. Ωστόσο, για την εφημερίδα, «ο διάλογος σχετικά με την ανεξαρτησία συνεχίζεται και το εθνικιστικό κόμμα PNV όπως και το Μπατασούνα θα δώσουν μάχη στις κάλπες» στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου.

Περί «μεγάλης νίκης για την δημοκρατία» μίλησε ο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δηλώνονται ότι «εύχεται αυτή η ημέρα να ερχόταν νωρίτερα», αναφερόμενος στην ιστορική ανακοίνωση της βασκικής οργάνωσης. Ο Ρουμπαλκάμπα, που ηγήθηκε των επιχειρήσεων εναντίον της ETA ως υπουργός Εσωτερικών -και είναι υποψήφιος να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο-, αναμένεται πάντως να ηττηθεί στις εκλογές.

Ο ίδιος ο Θαπατέρο χαιρέτισε τη «νίκη της δημοκρατίας, του νόμου και της λογικής», ενώ ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι στην Ισπανία θα επικρατήσει η ειρήνη μόνο αφού διαλυθεί η ETA.

Η ETA, η οποία διεκδικούσε μια αυτόνομη πατρίδα για τους Βάσκους στη βόρεια Ισπανία και στη νότια Γαλλία τα τελευταία 43 χρόνια, προέβη στην ανακοίνωσή της σε μια εκδήλωση στο Σαν Σεμπαστιάν παρουσία προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν και ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν. Η εκδήλωση της έδωσε την ευκαιρία να κάνει την ανακοίνωση σε ένα διεθνές πλαίσιο και όχι προς την κυβέρνηση της Ισπανίας, επισήμαναν αναλυτές. Είχε κηρύξει «μόνιμη» εκεχειρία τον Ιανουάριο.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να τελειώσει, και είναι δυνατό να τ
Keywords
Τυχαία Θέματα