Βολές Ντάουνερ κατά Καρζάι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι αποτελεί μια «τεράστια απογοήτευση» για την Αυστραλία και άλλες δυτικές χώρες που προσπαθούν να «αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την δημοκρατία στο Αφγανιστάν από το 2001, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ.

«Τον υποστηρίξαμε. Είχαμε εντυπωσιαστεί όλοι μαζί του», είπε ο Ντάουνερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Australian. «Αλλά προκύπτει ότι είναι ένας αδύναμος ηγέτης και επίσης θέλει όλη την εξουσία. Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι βοήθησε την κατάσταση».

Ο Ντάουνερ, ο οποίος παρέμεινε
επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας για μεγαλύτερο διάστημα από κάθε άλλον ΥΠΕΞ, ήταν ανώτερος διπλωμάτης όταν η Αυστραλία έστειλε στρατεύματα στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του δημοσιεύονται μία ημέρα αφού η Καμπέρα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει πλέον να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν ένα χρόνο πριν από την προθεσμία που είχε ορίσει προηγουμένως και η διαδικασία της αποχώρησής τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2013.

«Μετά λύπης μου λέω ότι ο πρόεδρος Καρζάι υπήρξε μια τεράστια απογοήτευση», δήλωσε ο Ντάουνερ. «Είναι ευγενής, εντυπωσιακός, μιλάει καλά αγγλικά, όταν τον συναντάς και τον επισκέπτεσαι στο παλάτι του στην Καμπούλ πάντα λέει σε όλους αυτό που θέλουν να ακούσουν κι έτσι φεύγεις έχοντας την εντύπωση ότι "με τον πρόεδρο συμφωνούμε", όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι».

Ο Ντάουνερ είπε ότι ο Καρζάι δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει το λαό ή τους ηγέτες των φυλών του Αφγανιστάν διότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. «Δεν έχει δεσμευτεί σε ένα σωστό μοντέλο μοιράσματος της εξουσίας και έδειξε αδυναμία στους διορισμούς κυβερνητών και ανώτατων αξιωματούχων, κάτι που έκανε τα πράγματα δυσκολότερα», υποστήριξε ο Αυστραλός πολιτικός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα