Βοσνία-Ερζεγοβίνη: 98.000 τα θύματα του εμφυλίου

Σε περίπου 98.000 ανέρχονται τα θύματα του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του '90 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης της χώρας.

Από το σύνολο των καταγεγραμμένων θυμάτων, το 55% είναι στρατιώτες και το 45% απλοί πολίτες.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίρσαντ Τοκότσα, ο οποίος σε δηλώσεις του στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι ο τελικός, αφού η έρευνα συνεχίζεται.

Ο κ. Τοκότσα εκτίμησε
ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν θα ξεπεράσει τις 100.000, συμπεριλαμβανομένων των 500 πολιτών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης που, όπως είπε, σφαγιάστηκαν στα πεδία μάχης της Κροατίας και της Σλοβενίας το 1991.

Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης είπε ακόμη ότι οι υπερβολές σε ό,τι αφορά τον αριθμό όσων δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν αποτελεί τμήμα των προσπαθειών "να γίνουν τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι τώρα", όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 33.000 Μουσουλμάνοι πολίτες και 30.000 Μουσουλμάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο, καθώς και πάνω από 4000 Σέρβοι πολίτες και 21.000 Σέρβοι στρατιώτες, 2100 Κροάτες πολίτες και 100 Κροάτες στρατιώτες.

"Η έρευνα διεξήχθη κατά δήμους και μας ενδιέφερε η εθνική δομή των θυμάτων. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων κατεγράφη στο Σαράγεβο- 13.756, στη Σρεμπρένιτσα, το Πρίγεντορ, το Ζβόρνικ, το Μπράτουνατς, τη Φότσα, τη Βλασένιτσα, το Μόσταρ, το Ντόμπιϊ, το Βίσεγκραντ, τη Μπάνια Λούκα, το Μπρτσκο και τη Ρογκάτιτσα.
Keywords
Τυχαία Θέματα