Βουλγαρία: Φόβοι για απολύσεις

Αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της απόλυσής τους είναι τουλάχιστον 3500 ανθρακωρύχοι, προειδοποίησε ο πρόεδρος του αρμόδιου παραρτήματος της Συνδικαλιστικής Σνομοσπονδίας Podkrepa Βλαντιμίρ Τοπάλοφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλες οι βιομηχανίες εξόρυξης άνθρακα στη Βουλγαρία υπέστησαν ζημίες, διότι - όπως είπε - η μειωμένη ηλεκτρική κατανάλωση οδήγησε στην πτώση της ζήτησης άνθρακα, ως καυσίμου των σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Αυτή η εξέλιξη, πρόσθεσε ο κ. Τοπάλοφ, αύξησε τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και τραυματισμών στους ανθρακωρύχους

που απασχολούνται στις βιομηχανίες, επειδή οι εταιρείες δεν έχουν οικονομικούς πόρους για να αναβαθμίσουν την τεχνολογία και να εγγυηθούν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Η κατάσταση στον κλάδο των ανθρακωρύχων είναι τεταμένη και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το φθινόπωρο, ανακοινώθηκε από την Podkrepa.

Σύμφωνα με τον κ. Τοπάλοφ, οι ζημίες στην εταιρεία Maritza East Mines εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 160 εκ. λέβα στο τέλος του 2013, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στην, ήδη, επιβαρυμένη οικονομική της κατάσταση.

Οι ζημίες των επιχειρήσεων έχουν άμεση επίπτωση στην απασχόληση των ανθρακωρύχων, καθώς σε ορισμένες περιοχές της χώρας, τα ανθρακωρυχεία είναι η μόνη διέξοδος από την ανεργία, πρόσθεσε ο κ. Τοπάλοφ.

Περίπου 80.000 Βούλγαροι απασχολούνται στα ανθρακωρυχεία, σημείωσε ο κ. Τοπάλοφ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα