Βουλγαρία: Βολές κατά Τουρκίας

«Σφοδρά πυρά» δέχτηκε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή η βουλγαρική κυβέρνηση, την οποία διάφορες παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν για ανεπάρκεια και λάθη στις σχέσεις με την Τουρκία. Ενώ ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών έκανε λόγο μέχρι και για «προδοτική πολιτική της κυβέρνησης του ΓΕΡΜΠ απέναντι στην Άγκυρα», σε βάρος του εθνικού συμφέροντος της Βουλγαρίας και των νομίμων δικαιωμάτων 800 χιλιάδων πολιτών της.

«Κατά τη βίαιη εκδίωξη των Βούλγαρων από την Ανατολική Θράκη στη διάρκεια τους Βαλκανικών πολέμων, διακόσιοι

πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους για να σωθούν από την γενοκτονία του τουρκικού στρατού τον Ιούνιο του 2013». Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος «ΑΤΑΚΑ», Βόλεν Σίντεροφ, με αφορμή την θλιβερή επέτειο από την υπογραφή της «Συνθήκης Φιλίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας» στις 18 Οκτωβρίου του 1925, δια της οποίας η Άγκυρα υποχρεώθηκε επίσημα να αποζημιώσει τους πρόσφυγες για τις περιουσίες τους που κατασχέθηκαν στη συνέχεια από τις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγκαταλειμμένες περιουσίες των προσφύγων ανέρχονται σε 34 χιλιάδες σπίτια, δύο εκατομμύρια στρέμματα χωράφια και 213 στρέμματα δάση, η σημερινή αξία των οποίων ανέρχεται σε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Με το ποσό αυτό η Τουρκία πρέπει να αποζημιώσει τους 800 χιλιάδες απόγονους των Θρακιωτών προσφύγων που ζουν σήμερα στη Βουλγαρία, υπογράμμισε ο αρχηγός των Βούλγαρων εθνικιστών, επικαλούμενος την προαναφερόμενη Συνθήκη της Ανγκόρα, η οποία, όπως είπε, δεν έχει καταγγελθεί, ούτε ακυρωθεί.

Ο κ. Σίντεροφ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια στην επίλυση του προβλήματος, παρόλο που τον Απρίλιο του 2011 η Βουλή υποχρέωσε ρητώς με ειδική απόφαση το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ να επιταχύνει τις ενέργειες του στην κατεύθυνση αυτή, όπως υπενθύμισε ο εθνικιστής αρχηγός.

Αντί γι' αυτό «η κυβέρνηση παίζει διπλό παιχνίδι», κατά τον κ. Σίντεροφ, ο οποίος κατήγγειλε τους κυβερνώντες, ότι απέσυραν το αίτημα της Βουλγαρίας η αποζημίωση των Θρακιωτών προσφύγων να συμπεριληφθεί ως όρος στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Με συνέπεια, το σχετικό θέμα να εξαφανιστεί από την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Τουρκίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Είναι πασίγνωστο, ότι η Κύπρος, π.χ., θέτει και προωθεί με συνέπεια και συνέχεια την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος τόσο στους αρμόδιους θεσμούς της ΕΕ, όσο και σε όλα τα διεθνή φόρα, ενώ η Βουλγαρία σιωπά. Εμείς δεν χρειαζόμαστε ούτε τέτοια εξωτερική πολιτική, ούτε παρόμοια κυβέρνηση. Και είμαι βέβαιος, ότι οι Βούλγαροι εκλογείς θα δείξουν με ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο την άποψη τους για την προδοτική πολιτική της κυβέρνησης της ΓΕΡΜΠ απέναντι στην Τουρκία και εις βάρους του εθνικού συμφέροντος με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός των Βούλγαρων εθνικιστών, ρώτησε τον υπο

Keywords
Τυχαία Θέματα