Βουλγαρία:Εντείνονται οι πολιτικές «ζυμώσεις»

Εντείνονται οι πολιτικές «ζυμώσεις» για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία, έπειτα από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, την Κυριακή 12 Μαΐου, από την οποία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, με ποσοστό 30,5%.

Η πιθανότερη «λύση» για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων της Βουλγαρίας, όπως φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις των κύριων πολιτικών δυνάμεων, είναι κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών υπό την προεδρία
του οικονομολόγου, ειδικού σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Ο κ. Ορεσάρσκι διατέλεσε υπουργός Οικονομικών στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του (τότε) πρωθυπουργού και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ, παρ' όλο που δεν είναι μέλος του ΒΣΚ ούτε κάποιου άλλου κόμματος.

Προς το παρόν, έως ότου ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο βασικός συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων που εισέρχονται στη νέα Βουλή είναι ο εξής: Πρώτη δύναμη το GERB με 97 έδρες (ποσοστό 30,5% των ψήφων) και ακολουθούν ο αριστερός "Συνασπισμός για τη Βουλγαρία", με ηγετική δύναμη το ΒΣΚ και 84 έδρες(26,6%), το φιλελεύθερο "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών"(ΚΔΕ) με 36 βουλευτές (11,2%) και το εθνικιστικό κόμμα "Ατάκα" με 23 βουλευτές (7,3%), όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Μπίσερ Τρογιάνοφ.

Στο μεταξύ, το μέλος της ηγεσίας του ΒΣΚ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Μιχαήλ Μίκοφ δήλωσε ότι «οι πολιτικοί ποτέ δεν σταματούν τις επαφές, τις βολιδοσκοπήσεις και τις 'ζυμώσεις', γενικότερα, των πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο, οι επίσημες, υπεύθυνες και δεσμευτικές συνομιλίες θα αρχίσουν με τη συγκρότηση της νέας Βουλής και με τη συμμετοχή των εκλεγμένων ηγεσιών των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σοσιαλιστές θα θέσουν υπόψη του ΚΔΕ και του "Ατάκα" το πρόγραμμα δράσης της μέλλουσας κυβέρνησης, με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, με τα οποία επιβαρύνει τη Βουλγαρία "η κληρονομιά της διακυβέρνησης του GERB" όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του "Ατάκα" Βόλεν Σιντέροφ επιβεβαίωσε, εκ νέου, σήμερα, τη θέση της παράταξής του ότι, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το GERB.

«Εμείς ήδη ... καήκαμε στο γάλα και γι' αυτόν το λόγο δεν πρόκειται να στηρίξουμε ούτε υποσχέσεις και γενικολογίες, ούτε "χαρισματικούς ηγέτες", αλλά μόνο πράξεις, μόνο συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα δράσης, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος της εκτέλεσης του προγράμματος αυτού», υπογράμμισε, στο πλαίσιο της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ.

Η δήλωση του κ. Σιντέροφ έγινε με αφορμή ερώτηση σχετικά με τη διάλυση της συνεργασίας του "Ατάκα" με τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, την κυβέρνηση συνεργασίας του οποίου στήριζε το "Ατάκα" επί 1,5 χρόνο.

«Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο. Ο κόσμος περιμένει γρήγορες λύσεις των σοβαρών προβλημάτων του. Ξέρω, ότι θα μου πούνε "μα, βρήκαμε καμένη γη ... μα, λεφτά δεν υπάρχουν...". Ωστόσο, εμείς ζητάμε και επιμένουμε για άμεση δράση από τις πρώτες κιόλας ώρες της νέας κυβέρνησης. Και θα είμαστε στη Βουλή για να θυμίζουμε, να πιέζουμε αλλά και να στηρίζουμε τα βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Θα είμαστε εγγυητές για τις υπεύθυνες λύσεις των προβλημάτων του λαού μας», τόνισε.

Ο ίδιος έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» για την αντιμετώπιση της νέας κυβέρνησης εκ μέρους του "Ατάκα" την τυχόν συμμετοχή (ή μη συμμετοχή) πολιτικών εκπροσώπων του ΚΔΕ στην προγραμματική κυβέρνηση επειδή - όπως είπε- «κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρούς πολιτικούς αλλά και ηθικούς προβληματισμούς στους ψηφοφόρους μας».

Στο μεταξύ, το μέλος της ηγεσίας του ΚΔΕ Χρίστο Μπίσεροφ, σε δηλώσεις του στην BTV, τόνισε ότι «η παράταξη θεωρεί αδύνατη οποιαδήποτε συνεργασία με το GERB, αλλά θα διαπραγματεύεται για τη στάση της απέναντι στη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας μόνο με το ΒΣΚ και με κανέναν άλλο».

Τα ηγετικά στελέχη των τριών κοινοβουλευτικών δυνάμεων κατέστησαν σαφές, για άλλη μια φορά, ότι η κοινή θέση των κομμάτων τους για την πολιτική απομόνωσης του GERB εξαιτίας «της αλαζονείας, του αυταρχισμού, της κοινωνικής αναλγησίας και της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίκοφ, δεν πρόκειται να αλλάξουν, όποιες και αν είναι οι πολιτικές θέσεις που θα εκφράσει για πρώτη φορά μετά τις πρόωρες εκλογές της περασμένης Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σε συνέντευξη Τύπου, αργότερα σήμερα το απόγευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα