Βραδιά Ερευνητή

Ποικίλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με κοινό άξονα την προβολή των ερευνητικών επιτευγμάτων και την ανάδειξη των ανθρώπων πίσω από αυτά οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη σήμερα υπό τον τίτλο «Βραδιά του Ερευνητή».

Στη χώρα μας, γι αυτή την ξεχωριστή Βραδιά ενώνουν τις δυνάμεις τους το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), σε ρόλο συντονιστή, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»), το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΝΟΗΣΙΣ, για τη διοργάνωση μιας ξεχωριστής βραδιάς

σε πέντε διαφορετικές πόλεις, με κοινό άξονα την προβολή ερευνητικών επιτευγμάτων και την ανάδειξη των ανθρώπων πίσω από αυτά.

Στην Αθήνα, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους και με τη συμμετοχή μιας πλειάδας ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, British Council, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, κ.ά.) προσκαλεί το κοινό σε μία περιήγηση στον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, στον τρόπο δουλειάς του και στους χώρους που κινείται, μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές, επιστημονικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξεναγηθούν στα εργαστήρια - μεταξύ αυτών και σε μοναδικές ερευνητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα - να περιηγηθούν στην έκθεση ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να δουν από κοντά και να συνομιλήσουν με ρομπότ, να εξερευνήσουν τα μυστικά του ουράνιου θόλου σε πλανητάριο, που θα εγκατασταθεί στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ειδικά για την εκδήλωση αυτή, άλλα και να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα από τηλεσκόπια. Η Βραδιά θα κλείσει με πολλή μουσική.

Η «Βραδιά Ερευνητή» αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2005 ως μέρος του προγράμματος People (Marie Curie Actions). Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται παράλληλα σε 5 ζώνες: Στο Κεντρικό Αμφιθέατρο, στον εκθεσιακό χώρο, στον περιβάλλοντα χώρο, στα εργαστήρια και στον κήπο.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί και δραστηριότητες για τα παιδιά.

Ώρα έναρξης: από τις 18:00
Είσοδος Ελεύθερη

Δωρεάν μεταφορά από Νομισματοκοπείο-Δημόκριτος-Νομισματοκοπείο με το «Τρενάκι της Πόλης»

Πληροφορίες: ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου, Τηλ. 210- 650-3002 & 3040,

Το πρόγραμμα
Αμφιθέατρο (18:00 - 22:00)
Researchers on stage - O ερευνητής «επί σκηνής»
Ιταλός αστροναύτης στέλνει τον χαιρετισμό του από τη Ρώμη για τη «Βραδιά Ερευνητή» (18:00-18:15)
Το έργο της ESA και η συμμετοχή της Ελλάδας (18:15-18:30)
Ήχοι από το διάστημα, Ομιλία - παρουσίαση βίντεο και ήχων (18:30-19:00)
Out of the blue, Μια συναρπαστική on line «αναμέτρηση» πέντε διακεκριμένων
ερευνητών από πέντε σημεία της Ελλάδος (19:00-20:00)
Η Επιστήμη εν δράσει: Θεαματικά πειράματα και η ερμηνεία τους (20:00-21:00)
«Ατομικοί» διάλογοι: Από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ, ένα επιστημονικό θεατρικό δρώμενο από την Ομάδα του FameLab (21:00-21:50)

Στον εκθεσιακό χώρο (18:00-22:00)
Η Επιστήμη... εκτίθεται
Έκθεση επιστημονικών οργάνων και τεχνολογικών επιτευγμάτων
Επιστήμη και Τέχνη σε διάλογο (έκθεση εικαστικών)
Στον περιβάλλοντα χώρο (18:00-22:30)
Expo zone - Ενημερώνομαι και μαθαίνω
Τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα παίρνουν «σάρκα και οστά» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Οι 15 ερευνητικοί/πανεπιστημιακοί φορείς που συμμετέχουν
παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με διαδραστικό τρόπο και συζητούν με μικρούς και μεγάλους.
Επισκέψεις στα Εργαστήρια (18:00-22:00)
Γνωρίζοντας τον χώρο του ερευνητή
Δείτε από κοντά τον πυρηνικό αντιδραστήρα, τον επιταχυντή σωματιδίων, τον μικρόκοσμο της ηλεκτρονικής, τους αισθητήρες για ιατρικές και άλλες εφαρμογές αλλά και πως υγροποιείται το ήλιο, πως αδρανοποιούνται οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, πως εκτιμάται η ραδιολογική κατάσταση του περιβάλλοντος, πως ελέγχεται η ραδιενέργεια και πολλά άλλα. Ακόμα παρακολουθήστε τα δρώμενα στη «Βραδιά Ερευνητή» στη
Γενεύη σε ζωντανή σύνδεση με το CERN.

Στον κήπο (19:30-24:00)
Αστρο-πάρτι και όχι μόνο...
Παρουσίαση των αστερισμών σε φορητό πλανητάριο
Ειδικές Επιστημονικές παρουσιάσεις (Lidar -Σύστημα KATEΡINA)
Παρατηρώντας τον Αττικό ουρανό μέσα από τηλεσκόπια
Οι ερευνητές παίζουν μουσική. Η βραδιά θα κλείσει με συγκροτήματα κλασικής, παραδοσιακής και σύγχρονης, ελληνικής και ξένης μουσικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα