Ξεκινά η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων

Αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, η διαδικασία επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με εθελοντική συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ομολογιούχων. Στόχος της κυβέρνησης να επιτύχει μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ ή περίπου 11% του ΑΕΠ.  Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται το 50% των ομολόγων που διακρατούν Έλληνες και ξένοι ομολογιούχοι, να αγοραστεί στο 30 με 35% της ονομαστικής αξίας τους, με στόχο η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει μείωση

του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ ή περίπου 11% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος θα τεθεί υπ' όψιν του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να "ξεκλειδώσει" το πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα μας.

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα μπουν στην επαναγορά ομολόγων, δηλώνσε σε συνέντευξή του στο Θέμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν άνω των 8 δισ. ευρώ από τα συνολικής αξίας 63 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην επαναγορά μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, προτού λάβει τη δόση του δανείου.

Την εξαίρεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ζήτησε από την πλευρά της η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα