Ξεκινά με απώλειες η εβδομάδα στην Wall Street

Μικρή πτώση έδωσε συνέχεια στις απώλειες της Παρασκευής στην Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος αλλά και να αξιολογούν τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed σε μια προσπάθεια να διακρίνουν τις πολιτικές που υπάρχουν στον ορίζοντα.

"Το tapering ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και τον Οκτώβριο ή μπορεί να περιμένουν έως την εκλογή ενός νέου προέδρου στη Fed.

Τα σχόλια που έγιναν και το μήνυμα που έστειλε η Fed την προηγούμενη εβδομάδα είναι πως η οικονομία πατά ακόμη σε ασταθές έδαφος και δεν έχει τη δύναμη που χρειάζεται για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία -αυτό δεν είναι ένα καλό μήνυμα να στείλεις", σχολιάζει ο Robert Pavlik, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Banyan Partners. "Είχαν προετοιμάσει την αγορά για αυτό το tapering. Η επικοινωνιακή τους στρατηγική είναι απαράδεκτη τελευταία". Ωστόσο η πτώση της Δευτέρα "έχει περισσότερο να κάνει με τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ουάσινγκτον για τον προϋπολογισμό και το ταβάνι του χρέους", με την ακαμψία να αυξάνει τις πιθανότητες ενός κυβερνητικού shutdown.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 49,70 μονάδες (-0,32%) κλείνοντας στις 15.401,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 9,40 μονάδων (-0,25%) και έκλεισε στις 3.765,20 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 8,00 μονάδων (-0,47%) κλείνοντας στις 1.701,80 μονάδες.

Στο ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή της Apple που έκανε άλμα 5% στον απόηχο της είδησης πως πούλησε 9 εκατομμύρια iPhone 5S και 5C μέσα σε τρεις μόλις ημέρες.

Η μετοχή της BlackBerry σταμάτησε να διαπραγματεύεται προσωρινά μετά την ανακοίνωση πως η Fairfax κατέθεσε προσφορά εξαγοράς έναντι 9 δολαρίων ανά μετοχή. Η μετοχή της γνωστής κατασκευάστριας smartphone έκλεισε στα 8,82 δολάρια, με άνοδο 1,1%.

Οι Financial Times μετέδωσαν εξάλλου ότι η Citigroup Inc. έχει γνωρίσει μεγάλη πτώση στα έσοδα της από συναλλαγές λόγω της χειρότερης των εκτιμήσεων επιβράδυνση στις συνθήκες στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επικαλούμενοι άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Οι FT αναφέρουν επίσης ότι η Citi έχει επίσης τη μεγαλύτερη έκθεση μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες γνώρισαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων το τελευταίο διάστημα και σημαντική υποχώρηση των νομισμάτων τους. Η μετοχή της υποχώρησε 3,2%.

Την απογοήτευσή τους για το ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας εξέφρασαν νωρίτερα δύο αξιωματούχοι της Fed, με τον πρόεδρο της Fed της Ατλάντα, Dennis Lockhart να λέει πως ίσως η οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της. "Χάνει η Αμερική την οικονομική της δυναμική;" αναρωτήθηκε ο Lochart σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη. "Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που συνηγορούν σε αυτό". Η αμερικανική οικονομία δεν έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε η Federal Reserve να μειώσει τη νομισματική στήριξη που προσφέρει, δήλωσε από την πλευρά του, σε ομιλία του, ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank of New York, William Dudley.

Παραμένοντας στο μέτωπο της οικονομίας, η ενίσχυση των δεικτών για την παραγωγή βοήθησε να βελτιωθεί τον Αύγουστο ένας σημαντικός δείκτης-βαρόμετρο της αμερικανικής οικονομίας, αν και η ανάπτυξη παρέμεινε κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο για έκτο διαδοχικό μήνα.

Η Federal Reserve Bank of Chicago ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης Εθνικής Δραστηριότητας βελτιώθηκε στο 0,14 τον προηγούμενο μήνα από το αναθεωρημένο -0,43 του Ιουλίου, με το σύνολο των τεσσάρων βασικών κατηγοριών να έχουν θετική συνεισφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα