Υγειονομικός συναγερμός για τους μετανάστες

Υποχρεωτικό πιστοποιητικό υγείας για όσους επιθυμούν να εργαστούν προωθεί η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων θα προβλέπονται διώξεις για όσους απασχολούν αλλοδαπούς που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, και σε όσους νοικιάζουν σπίτια σε παράνομους μετανάστες, ενώ στα νοσοκομεία θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι απομόνωσης, οι οποίοι θα φυλάσσονται από την Αστυνομία. Σήμερα, εν τω μεταξύ, κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση τριών κέντρων

φιλοξενίας μεταναστών, σε κάθε μία από τις ηπειρωτικές περιφέρειες, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντάται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το σχέδιο «Αθηνά», προβλέπει απομάκρυνση των μεταναστών από τα αστικά κέντρα και την κράτησή τους στα ειδικά κέντρα υποδοχής με επιχειρήσεις που σταδιακά θα επεκταθούν από το Γκάζι έως την Χαλκηδόνα, αλλά και σε άλλες περιοχές, από τις οποίες αυτοί εισέρχονται στην χώρα. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα πάταξη του παρεμπορίου και άμεση καταγραφή και σφράγισμα των διαμερισμάτων στα οποία οι μετανάστες διαμένουν κατά μεγάλες ομάδες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι το θέμα των μεταναστών είναι εξαιρετικά κρίσιμο και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην το χρησιμοποιήσουν για προεκλογικά οφέλη. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όλοι οι παράνομοι θα φύγουν σταδιακά από την Ελλάδα, ενώ σχολιάζοντας τη στάση περιφερειαρχών που αρνούνται τα κέντρα φιλοξενίας, τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αν δεν το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, θα υποστούμε τις συνέπειες.

Επίσης, στο πλαίσιο Υγειονομικής Διάταξης, που αναμένεται εντός της ημέρας, προσδιορίζονται τα λοιμώδη νοσήματα που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθιερώνεται η υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας των πασχόντων και των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθιερώνονται περιορισμοί στην απασχόληση ατόμων με λοιμώδη νοσήματα, υποχρεώσεις για τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση περιστατικών λοιμωδών νοσημάτων, προδιαγραφές και απαιτήσεις ώστε οι χώροι διαβίωσης των μεταναστών να πληρούν επαρκείς χώρους υγιεινής και επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση χώρων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες αν εκραγεί» τα ζητήματα δημόσιας υγείας που προκύπτουν, ενώ ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους στους μετανάστες για λοιμώδη νοσήματα. Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, υπογράμμισε ότι ενεργοποιούνται στα νοσοκομεία ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων που υπάρχουν από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σχετική ανακοίνωση για τα νοσοκομεία που θα διαθέτουν τέτοιους χώρους αναμένονται τη Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα