ΥΠΕΚΑ: Εξηγήσεις για την αύξηση στο ρεύμα

Η απόφαση για αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστούν η βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2012 και η εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει το ΥΠΕΚΑ σε σημερινή ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε την αύξηση του τέλους ΑΠΕ

που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος από 1-1-2012. Το τέλος για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί συγκεκριμένα στα 5,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,95 ευρώ που ισχύει τώρα, ενώ η μέση επιβάρυνση για τα νοικοκυριά από την αύξηση αυτή θα είναι 1,5 ευρώ το μήνα.

Το τέλος ΑΠΕ καλύπτει ένα μέρος του κόστους χρηματοδότησης της ανάπτυξης των "πράσινων" πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ.), οι οποίες εισπράττουν εγγυημένες και αυξημένες τιμές για την παραγωγή τους. Ωστόσο, οι τιμές που εισπράττουν οι ΑΠΕ από την αγορά και τα έσοδα από το τέλος δεν επαρκούν για την κάλυψη του συνόλου των υποχρεώσεων και το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού προβλέπεται να φθάσει στο τέλος του χρόνου κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

 Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του ελλείμματος είναι η αύξηση του τέλους ΑΠΕ ενώ το ΥΠΕΚΑ αναγγέλλει με τη σημερινή ανακοίνωση ότι το 2012 θα ληφθούν και άλλα μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα