Υποχώρηση σημείωσε το ευρώ τον Ιούλιο

Υποχώρηση, ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, σημείωσε το ευρώ, κατά τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας, που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Ειδικότερα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +1,85%, ως αποτέλεσμα της ανατίμησης τόσο των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων (+2,00%) όσο και των λοιπών νομισμάτων
(+1,73%).

Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +1,86%, ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων κατά +1,99% και ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων κατά +1,72%.

Όσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων, στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2012, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2011, αυτές ανήλθαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές) στο +5,68% για το σύνολο των νομισμάτων, στο +5,06% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και στο +6,19% για τα λοιπά νομίσματα.

Όπως επισημαίνεται, οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή, κατά το α' επτάμηνο του 2012, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011, ανήλθαν στο +5,45% για το σύνολο των νομισμάτων, στο +0,98% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και στο +9,08% για τα λοιπά νομίσματα.

Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, κατά το τρέχον δωδεκάμηνο Ιούλιος 2011- Ιούλιος 2012, ήταν +9,16%, +4,44% και +12,99% για το σύνολο των νομισμάτων, τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και τα λοιπά νομίσματα, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι, εάν μετρηθούν οι μεταβολές του ευρώ, με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδας, προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού.

Δολάριο και άλλα νομίσματα εκτός ΕΕ

Υποχώρηση, ως προς το σύνολο σχεδόν των λοιπών νομισμάτων, σημείωσε το ευρώ, κατά τον Ιούλιο 2012, σε σχέση με τον Ιούνιο 2012, με βάση τις μέσες μηνιαίες τιμές των λοιπών ξένων νομισμάτων, κατά τους δύο τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, το δολάριο ΗΠΑ ανατιμήθηκε κατά +1,94%, η κορόνα Νορβηγίας κατά +1,10%, το δολάριο Καναδά κατά +3,32%, το δολάριο Αυστραλίας κατά +5,18%, το γιέν Ιαπωνίας κατά +2,26% και το γουάν Κίνας κατά +1,77%, με εξαίρεση το φράγκο Ελβετίας, που έμεινε αμετάβλητο.

Όσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των λοιπών νομισμάτων, ως προς τον Δεκέμβριο 2011, διαπιστώνεται η ανατίμηση όλων των νομισμάτων, με ποσοστά που κυμαίνονται από +2,21% (φράγκο Ελβετίας) έως +8,98% (δολάριο Αυστραλίας).

Από την εξέταση των μέσων ετησίων μεταβολών των ξένων νομισμάτων, δηλαδή, κατά το α' επτάμηνο 2012, έναν
Keywords
Τυχαία Θέματα