Υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Υποχώρηση εκ νέου του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνει για τον Ιούλιο, έρευνα του ΙΟΒΕ. Στην έκθεσή του, το ΙΟΒΕ αναφέρει πως «η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να επηρέασε σε μικρό βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αν και η διαπραγμάτευση για την καταβολή της δόσης δεν αποτέλεσε εστία
διενέξεων με τους δανειστές, όπως στο παρελθόν, η κινητικότητα / διαθεσιμότητα στον Δημόσιο τομέα δημιουργεί εστίες τριβής, τουλάχιστον με ένα μέρος των πολιτών».

Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη τουριστική κίνηση φαίνεται να επηρεάζει θετικά αρκετές αγορές, ωστόσο η αναμενόμενη φορολογική επιβάρυνση από Σεπτέμβριο με καθυστερούμενες εισφορές, αλλά και η καταβολή της φορολογίας εισοδήματος δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη υποχώρηση της απαισιοδοξίας.

Τέλος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και οι διαδικασίες συγχωνεύσεων/εξαγορών στον χώρο εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Παρά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η έκθεση στην ΕΚΤ περιορίζεται σταδιακά και ενδεχομένως να μπορεί να ξεκινήσει, έστω σταδιακά, η παροχή κάποιας ρευστότητας στην οικονομία.

Η προηγούμενη άνοδος που είχε καταγραφεί δεν ανταποκρινόταν στην οικονομική πραγματικότητα, δήλωσε ο υπεύθυνων ερευνών του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, μιλώντας στο σταθμό μας και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα