ΥΠΟΙΚ: Υπό επανεξέταση του βιβλίου εσόδων-εξόδων για συναλλαγές

Υπό επανεξέταση τελεί το μέτρο για βιβλίο εσόδων-εξόδων σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Star. Πρόσθεσε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων «πόσα παραπάνω μέτρα να πάρεις;» ενώ ερωτηθείς για παρεμβάσεις στο χρέος

είπε μακάρι να επιμηκυνθεί το χρέος 50 χρόνια.

Εξάλλου, ο υπουργός προανήγγειλε ρύθμιση για επιτάχυνση λίστας Λαγκάρντ, απέρριψε φορολογική αμνηστεία για επαναπατρισμό κεφαλαίων. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος» για πλειστηριασμό κατοικίας όποιου δεν μπορεί να πληρώσει, δεσμεύθηκε.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τελεί υπό επανεξέταση το βιβλίο-εσόδων εξόδων για συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Το βλέπουμε» είπε. «Δεν εφαρμόζεται στα φυσικά πρόσωπα» διευκρίνισε εξηγώντας ότι θα το δούμε και ότι διατηρεί επιφυλάξεις.

Για τη λίστα Λαγκάρντ ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες περνά διάταξη από τη Βουλή για μερικό έλεγχο καθώς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Εξήγησε ότι «αν δούμε ότι το δηλωθέν εισόδημα να υπολείπεται έστω και 2 λογαριασμούς, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει» Έχουμε ταυτοποίηση των 2.000 ατόμων είπε και ότι «από εδώ και πέρα θα είναι πολύ πιο γρήγορα, το ίδιο ισχύει και για την μεγαλύτερη λίστα με τα 50.000 ονόματα».

Ερωτηθείς για νέα μέτρα που θα συνοδεύουν νέο δάνειο απάντησε «εξαρτάται» και πρόσθεσε «Πόσα νέα μέτρα επιτέλους;» εξηγώντας ότι όταν έχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα και όταν έχει πετύχει μείωση στο κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα 19% του ΑΕΠ από την έναρξη του μνημονίου «πόσα παραπάνω μέτρα να πάρεις;»

Διευκρίνισε ότι «καινούριο δάνειο δεν σημαίνει νέο μνημόνιο» απαντώντας για το αν θέλει ομόλογο 50 ετών «μακάρι». Είπε ότι «αν πάμε σε τόσο μεγάλη επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων τότε το χρέος μας σε παρούσα αξία θα έχει πέσει πολύ».

Για το πότε θα φύγει η τρόικα απάντησε ότι η τρόικα θα φύγει όταν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε μόνοι μας και μόνιμα στις αγορές. «Δεν θέλω να κάνω τον μάντη, σύντομα».

Για το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων απάντησε «δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο θέμα». Η Ελλάδα είχε την τύχη να έχει 50 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της.

Απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο φορολογικής αμνηστίας για επιστροφή κεφαλαίων. "Κίνητρα μπορούν να δοθούν", πρόσθεσε. Και τούτο γιατί "αν δώσουμε αμνηστεία, μπορεί κάποιοι να τα βγάλουν τα λεφτά έξω και να τα βάλουν με αμνηστεία, δεν είναι σωστό", είπε.

Υπεραμύνθηκε του συντελεστή 26% στις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι δεν είναι υψηλός. Ότι στις ΗΠΑ είναι 40%, σε Γαλλία και Γερμανία στο 31-35%. Πρόσθεσε ότι «το 26% θα είναι το μόνιμο μέτρο» και ή άλλες έκτακτες εισφορές – φόροι «δεν θα είναι για πολύ καιρό». Σε άλλη απάντηση ανέφερε ότι θα μειωθεί προς ενιαίο συντελεστή (flat rate), αλλά όχι σύντομα…

Ερωτηθείς για την Βιοχάλκο απάντησε ότι σύμφωνα με τα δικά της επιχειρήματα θα μείνει εδώ. Η διοίκηση πηγαίνει στο Βέλγιο είπε, όχι για χαμηλότερους φόρους αλλά για να βρει κεφάλαια χρηματοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου 300 εκατ. ευρώ.

Για τον Κώδικα φορολογιών διαδικασιών είπε ότι «κλείνουμε τρύπες» . Δεν θα πληρώσει κανείς παραπάνω φόρο αν έχει θυγατρικές στο εξωτερικό, φτάνει να είναι συνεργάσιμες φορολογικά, πρόσθεσε. Απλά έκλεισε το παράθυρο «σε όσους ήταν σε φορολογικούς παραδείσους» επισήμανε.

Παραδέχτηκε ότι το μέτρο των τεκμαρτών εισοδημάτων είναι άδικο και «ειδικά σε μία περίοδο κρίσης που έχει μειωμένο εισόδημα. Γι αυτό και θα καταργήσουμε τεκμήρια και από του χρόνου θα έχουμε περιουσιολόγιο….»

Ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων.

Για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι για τη δεύτερη κατοικία είναι ελεύθεροι αλλά δεν γίνονται. «Αρα δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία» Δεν θέλουμε να αναπτύξουμε την κουλτούρα αυτών που μπορούν και δεν πληρώσουν, «γιατί αυτό θα είναι πολύ καταστρεπτικό».

Πρόσθεσε ότι για όσους δεν δύναται «δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος», ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε ένα σύστημα που θα πρέπει να εμποδίσει μόνο τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», Για παράδειγμα αυτούς που χρωστάνε 200.000 ευρώ και έχουν εισόδημα 500.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα