Στο επίκεντρο η κατάσταση στην Συρία

Προς στρατιωτική δράση στη Συρία προσανατολίζεται η Δύση υπό τον άξονα Βρετανίας-Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας, δεδομένου του βέτο Ρωσίας και Κίνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα αναλάμβαναν δράση στη Συρία μόνο σε συντονισμό με την διεθνή κοινότητα σε αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Τσακ Χέιγκελ.

Στο μεταξύ στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρόκειται να αποφασίσουν εντός ημερών σχετικά με την αντίδρασή τους στο θέμα της Συρίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διακόπτει τις θερινές διακοπές του και επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο για να προεδρεύσει έκτακτης σύσκεψης του συμβουλίου ασφαλείας της κυβέρνησης, ενώ η γερμανική καγκελαρία καλεί να υπάρξει «ξεκάθαρη και ενωμένη» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων

Έκτακτη σύσκεψη για τη Συρία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Οι δυτικοί δεν είναι σε θέση να παράσχουν αποδείξεις που θα αποδεικνύουν τις κατηγορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση», υποστήριξε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στις αιτιάσεις Βρετανίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας.

«Όλα θα εκτυλιχθούν αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ στην εφημερίδα Le Parisien, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάμβαναν δράση στη Συρία σε συντονισμό με την διεθνή κοινότητα, ως αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού.
Την αντίθεση του σε οποιαδήποτε αντίδραση χωρίς τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών και κάλεσε τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές υπερδυνάμεις να αποφύγουν «σφάλματα του παρελθόντος».

Να αναλάβει δράση απέναντι στις "φρικτές σφαγές" —μεταξύ των οποίων και η επίθεση "με χημικά όπλα"— που διαπράττει το συριακό καθεστώς, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η Σαουδική Αραβία

Εν τω μεταξύ, στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό επέστρεψαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μετά την πρώτη τους αυτοψία στην περιοχή όπου φέρεται να έγινε η επίθεση με τα τοξικά αέρια.
Νωρίτερα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών δέχθηκε πυρά από ελεύθερους σκοπευτές χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα