«Σύντομα αρχίζει η άνοδος»

«Η πτώση της οικονομίας σταμάτησε και σύντομα αρχίζει η άνοδος», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ, ενώ με αφορμή την έγκριση της διπλής δόσης των 7,5 δισ, από το Eurogroup, επεσήμανε ότι θα σταματήσει το γνωστό θρίλερ με τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ προανήγγειλε μέτρα για την απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι ζητούμενο για τη μείωση της ανεργίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή

η Κομισιόν προϊδεάζει για ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-16, αναφέροντας ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να καθησυχάσει, επισημαίνοντας ότι το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14».

«Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την καταρχήν έγκριση της διπλής δόσης για την Ελλάδα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από το Eurogroup. «Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να χρειασθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2015 και το 2016, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναφέρεται στο θέμα της ανάπτυξης, ενώ στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό πλεόνασμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία, δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομία Όλι Ρεν, όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης το 2015 και το 2016 και οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για πρόσθετα μέτρα είναι πρόωρη.

«Αξιοσημείωτες», χαρακτήρισε τις προσπάθειες των Ελλήνων ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο. Ο πρόεδρος του Eurogroup, πρόσθεσε πως η Ευρώπη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την κρίση, εντούτοις επιστρέφει σταδιακά στην ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα