11 μύθοι για τη σοκολάτα!

Η σοκολάτα αποτελεί την αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτονται πολλά οφέλη για την υγεία τα οποία προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωσή της. Ωστόσο, πολλοί είναι και οι μύθοι που υπάρχουν σχετικά με αυτήν, που αξίζει αν μη τι άλλο να τους γνωρίζουμε σε μια προσπάθεια... απενοχοποίησης του ολοένα και αυξανόμενου «ερωτά» μας προς αυτήν!

1. Η σοκολάτα αυξάνει την κακή χοληστερόλη

Αν

έχετε βγάλει τη σοκολάτα από τη διατροφή σας στο όνομα της μείωσης της LDL (κακής) χοληστερόλης, μάλλον έχετε θυσιάζει άθελά σας αυτή τη γλυκιά απόλαυση στο βωμό του... τίποτα! Ενώ είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μεγάλο μέρος του λίπους προέρχεται από το στεατικό οξύ, το οποίο δεν δρα όπως τα κορεσμένα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα δεν δημιουργεί κακή χοληστερόλη και στην πραγματικότητα μπορεί ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων.

2. Η σοκολάτα περιέχει πολλή καφεΐνη

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η σοκολάτα δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Ο καφές τύπου ντεκαφεϊνέ περιέχει περισσότερη, ενώ ο κανονικός καφές περιέχει ασύγκριτα μεγαλύτερη ποσότητα.

3. Η ζάχαρη στη σοκολάτα προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά

Αν και υπάρχει η άποψη ότι η υπερβολική ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, πάρα πολλές αξιόπιστες μελέτες απέτυχαν να βρουν οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών και στην υπερδραστήρια συμπεριφορά τους. Μάλλον είναι το περιβάλλον που δημιουργεί την ευερεθιστότητα αλλά και η λανθασμένη άποψη που υπάρχει στο μυαλό των γονέων ότι τα παιδιά τους γίνονται υπερ-δραστήρια μετά από την κατανάλωση ζάχαρης.

4. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ξεχάσουν τη σοκολάτα

Η σοκολάτα δεν χρειάζεται να αποφεύγεται εντελώς από ανθρώπους με διαβήτη. Στην πραγματικότητα, πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η σοκολάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με κανονική και υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία σε άτομα με διαβήτη. Φυσικά, πάντα σε συνεργασία με το γιατρό σας σχετικά με τα... σοκολατάκια που θα φάτε!

5. Η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα και καταστρέφει τα δόντια

Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα σχετικά με ανάπτυξη της πλάκας στα δόντια από κατανάλωση σοκολάτας διαπίστωσε ότι η σοκολάτα έχει μικρότερη επίδραση στην οδοντική πλάκα από ό,τι η επιτραπέζια ζάχαρη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Οσάκα της Ιαπωνίας αναφέρουν ότι τα μέρη του φασόλια του κακάο (το κύριο συστατικό της σοκολάτας) μειώνουν κατά πολύ τα βακτήρια του στόματος και κατ'επέκταση περιορίζουν τη φθορά των δοντιών.

6. Η σοκολάτα παχαίνει

Φυσικά και το κάνει! Αν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες σουφλέ σοκολάτας, για παράδειγμα, μαζί με μπόλικες σοκολατίνες και γεμιστά σοκολατάκια! Το ίδιο,

Keywords
Τυχαία Θέματα