65ΧΡΟΝΑ γενέθλια HONDA

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1948 και με την Ιαπωνία να ξεκινά ένα μακρόπνοο πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την καταστροφή της βιομηχανικής της βάσης κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, ένας φιλόδοξος νέος με το όνομα Soichiro Honda έθεσε τις βάσεις για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο.

Ήταν τότε που ιδρύθηκε η Honda Motor

Company με τα προιόντα της, 65 χρόνια μετά, να διατίθενται σε περισσότερες από 150 χώρες, διεθνώς. Αρχικά, η επιχειρηματική δράση της εταιρείας επικεντρώθηκε στους δύο τροχούς. Αργότερα προέκυψαν τα αυτοκίνητα, οι εξωλέμβιοι κινητήρες, τα αεροσκάφη, ακόμα και τα ρομπότ.

Ο Soichiro Honda ήταν ένας επιχειρηματίας, ένας κατασκευαστής και ένας αγωνιζόμενος. Πάνω από όλα όμως ήταν ένας οραματιστής. Το 1949 επένδυσε στη μικρή εταιρεία που είχε δημιουργήσει -κατασκεύαζε ελατήρια για κινητήρες- με στόχο τη δημιουργία της πρώτης ιαπωνικής μοτοσικλέτας. Έτσι γεννήθηκε το μοντέλο D-TypeDrema.

Όμως, το μεγάλο όνειρο του κ. Honda ήταν οι αγώνες. Έτσι, από την παραγωγή εμπορικών μοντέλων πέρασε στην ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας, που αργότερα θα την υιοθετούσε σε μοντέλα που θα συμμετείχαν σε αγώνες. Ειδικότερα, η σχεδίαση και κατασκευή μεγαλύτερων και ισχυρότερων δικύλινδρων, τετρακύλινδρων, πεντακύλινδρων και εξακύλινδρων κινητήρων σε αγωνιστικά μοντέλα έφερε και τη νίκη στον αγώνα Isle of Man.

Το 1959 η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην αντίπερα όχθη του Ειρηνικού Ωκεανού με την ίδρυση της Honda Moror Company στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Είκοσι χρόνια αργότερα ιδρύθηκε η εταιρεία Honda of America Manufacturing, με στόχο την παραγωγή μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών σε χώρες που μέχρι τότε δεν είχαν γνωρίσει στην πλατιά έννοια το δικυκλισμό.

Το πρώτο αυτοκίνητο από την Honda ήταν ένα μικρό pick up με την ονομασία T360. Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1963. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παρουσιάστηκε το σπορ μοντέλο S500 με την εξέλιξη της ιστορίας στους 4 τροχούς να είναι λίγο έως πολύ γνωστή.

Το 1986, η εταιρεία δημιουργεί το brand Acura στα πολυτελή και σπορ μοντέλα για την Αμερικάνικη αγορά. Εν τω μεταξύ, από το 1959, η Honda ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών και επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής κινητήρων εσωτερικής καύσης με παραγωγικότητα 14 εκατ. μοτέρ ανά έτος. Τέλος, ο ετήσιος παραγωγικός όγκος σε αυτοκίνητα Honda την φέρνει στην 8η θέση παγκοσμίως μετά τον όμιλο VW, την GM, την Toyota, τον όμιλο Hyundai, την Ford, την Nissan και το γκρουπ PSA (Citroen-Peugeot).

Συμπυκνωμένη όλη η ιστορία της Honda Motor Co καταγράφεται με εντυπωσιακό τρόπο στο παρακάτω video, που προσφάτως βγήκε στο διαδίκτυο, ενόψει των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό 65 ετών από την ίδρυση της δραστήριας εταιρείας.

Φώτης Ραΐσης
πηγή: carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα