H Κίνα ρυπαίνει όλο και περισσότερο τον κόσμο!

Νέα αρνητικά ρεκόρ σημειώνουν οι εκπομπές ρύπων στην ανερχόμενη υπερδύναμη παρ' ότι οι αρχές του Πεκίνου έχουν υποσχεθεί δραστική μείωση.

Έχουν περάσει κιόλας τρία χρόνια από τότε που η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην λίστα των μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη. Και μέσα σ' αυτό το διάστημα έχει κατορθώσει να φτάσει να ευθύνεται για το 29% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως, όταν οι ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει στο 16%. Οι ρυθμοί με τους οποίους η ανερχόμενη υπερδύναμη μολύνει τον πλανήτη είναι

καταιγιστικοί.

Τα νούμερα είναι συντριπτικά από όποια οπτική γωνία κι αν τα δει κανείς. Ο μέσος Κινέζος, πλέον, μολύνει περισσότερο από τον μέσο Ευρωπαίο. Τι σημαίνει αυτό; Σκεφτείτε ότι ο πληθυσμός της Κίνας είναι 1,35 δισεκατομμύρια άνθρωποι και της Ευρώπης περίπου 750 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν το μισό. Η Κίνα αυτήν την στιγμή μολύνει περίπου 2 φορές περισσότερο απ' ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος μαζί!

Η Κίνα, από τότε που είχε βρεθεί στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και των υπολοίπων χωρών ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη είχε μόνο ένα επιχείρημα για να υπερασπισθεί την πολιτική της: Ότι ο μοναδικός λόγος για το μέγεθος των ρύπων της ήταν ο πληθυσμός της και ότι αναλογικά με άλλες χώρες, οι κατά κεφαλήν ρύποι ήταν χαμηλότεροι. Πλέον δεν ισχύει ούτε κι αυτό. Η Κίνα δεν μολύνει συνολικά περισσότερο από κάθε άλλον, όπως άλλωστε το περίμενε κανείς λόγω του μεγέθους και του πληθυσμού της, αλλά και το αποτύπωμα του κάθε Κινέζου ξεχωριστά είναι αισθητά μεγαλύτερο από τους πολίτες άλλων κρατών. Η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο!

Και ενώ ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο την μείωση της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά δύο τουλάχιστον βαθούς ως το 2050, τα δεδομένα που φτάνουν από τις έρευνες για τις εκπομπές ρύπων για το έτος 2011 δείχνουν ότι αυτό ίσως και να είναι ανέφικτο. Γιατί, πέραν της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Κίνα, και ο υπόλοιπος κόσμος βρέθηκε να έχει αυξήσει κατά 3% τους ρύπους του. Ειδικά για την Κίνα, βέβαια, η αύξηση αυτή έφτασε το 9%, στρέφοντας την προσοχή όλων επάνω της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλλον του περιβάλλοντος κρίνεται μόνο εκεί...

Keywords
Τυχαία Θέματα