NCRI: Το Ιράν κατασκευάζει «μυστική πυρηνική εγκατάσταση»

Η οργάνωση εξόριστων Ιρανών διαφωνούντων Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες για μια μυστική υπό κατασκευή υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση που κατασκευάζει η Τεχεράνη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους πυρηνική δραστηριότητα πιστεύει ότι διεξάγεται εκεί.


Η οργάνωση αυτή είχε αποκαλύψει το 2002 την ιρανική εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ και μια εγκατάσταση βαρέως ύδατος στο Αράκ. Το 2010, όταν το NCRI ανακοίνωσε ότι έχει στοιχεία για μια άλλη καινούρια πυρηνική εγκατάσταση δυτικά της Τεχεράνης,

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι γνωρίζουν εδώ και χρόνια για την εγκατάσταση αυτή και δεν έχουν λόγους να πιστεύουν ότι είναι πυρηνική.

Είναι σαφές ότι η αντιπολιτευόμενη ιρανική οργάνωση ανακοινώνει τις αποκαλύψεις της με βάση την πολιτική της ατζέντα, επισημαίνουν αναλυτές.

Ο τελευταίος ισχυρισμός διατυπώνεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου η εκλογή ενός σχετικά μετριοπαθούς, του Χασάν Ροχανί, ως νέου προέδρου του Ιράν αύξησε τις ελπίδες για μια διευθέτηση της πυρηνικής διένεξης με τη Δύση και ενδέχεται να έχει στόχο να μειώσει αυτή την αισιοδοξία.

Σύμφωνα με το NCRI, η εγκατάσταση βρίσκεται σε ένα συγκρότημα σηράγγων κάτω από βουνά 10 χλμ. ανατολικά της πόλης Νταμαβάντ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά της Τεχεράνης. Η κατασκευή της πρώτης φάσης της εγκατάστασης άρχισε το 2006 και πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες αυτού που υποστηρίζει πως είναι η εγκατάσταση. Όμως οι εικόνες δεν φαίνεται να αποδεικνύουν ότι πρόκειται πράγματι για μια σχεδιασμένη πυρηνική εγκατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα