O Fitch υποβάθμισε την Ισπανία

20:52 7/6/2012 - Πηγή: NewsBomb

Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, υποβάθμισε, σε "BBB", από "Α" προηγουμένως, ο οίκος Fitch, διατηρώντας το outlook αρνητικό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, η υποβάθμιση των τριών βαθμίδων αντανακλά τους εξής παράγοντες:

Το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης

και ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου πλέον τοποθετείται από τη Fitch γύρω στα 60 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ), ενώ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) βάσει ενός πιο δυσμενούς σεναρίου. Το προηγούμενο βασικό σενάριο της Fitch προέβλεπε κόστος περίπου 30 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).

Η Fitch αναμένει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 95% του ΑΕΠ το 2015 -υποθέτοντας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 60 δισ. ευρώ- έναντι των εκτιμήσεων του οίκου στις αρχές του έτους για χρέος 82% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2013.

Η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους αλλά και το 2013, με τον οίκο προηγουμένως να εκτιμά πως η οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια ήπια ανάκαμψη το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα