Reuters: Αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα

Απίθανο είναι να αποπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, και εκτιμούν ότι μια νέα αναδιάρθρωση χρέους είναι πολύ πιθανή

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις

τους, το κόστος μιας πιθανής αναδιάρθρωσης θα πρέπει να το επωμιστούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ακόμη το ότι η τρόικα θα βρει κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι επίσημοι πιστωτές της χώρας – δηλαδή η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης – θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν ένα μέρος από τα 200 δισ. ευρώ σε ελληνικό κυβερνητικό χρέος που εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους για να επιστρέψει η Ελλάδα και πάλι σε βιώσιμη βάση, αναφέρει το πρακτορείο.

Ελλάδα έχει ξεφύγει σημαντικά από το πρόγραμμα", δηλώνει ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters. "Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι πολύ άσχημη".

"Τίποτα δεν έγινε στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες", αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος. "Η κατάσταση απλά πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό αφορά και το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ", προσθέτει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον έξι χώρες είναι αντίθετες σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί χάνει συνεχώς τους στόχους, αλλά και γιατί το κόστος μπορεί να επιβαρύνει απευθείας τους φορολογούμενους.

"Η πολιτική δυναμική είναι πραγματικά κατά της οικονομικής δυναμικής", σημείωσε μία εκ των πηγών. "Τα οικονομικά επιχειρήματα μπορεί να είναι ξεκάθαρα – χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας για να είναι βιώσιμο – αλλά δεν υπάρχει προθυμία σε πολιτικό επίπεδο"

Keywords
Τυχαία Θέματα