Reuters: Τα διαφορετικά μονοπάτια Παπαδήμου-Μόντι

21:33 3/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

Ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Μάριο Μόντι διορίστηκαν πρωθυπουργοί στα τέλη Νοεμβρίου, παραλαμβάνοντας Ελλάδα και Ιταλία στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Και οι δύο καθηγητές οικονομικών έβαλαν τη λέξη «τεχνοκράτης» στο λεξικό της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ανέλαβαν επικεφαλής κυβερνήσεων

εκτάκτου ανάγκης, λόγω των φόβων για ναυάγιο του ευρώ. Από τότε όμως, οι δρόμοι τους αποκλίνουν δραματικά.

Διαφορετικά μονοπάτια

Ο Μόντι, πανίσχυρος Ευρωπαίος Επίτροπος για 10 χρόνια υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, στις οποίες οι πολίτες, πλην μικρών αντιδράσεων, δέχθηκαν και οι αγορές αντέδρασαν θετικά. Με τη βοήθεια φθηνών κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το κόστος δανεισμού υποχώρησε στο 5,5%, έναντι 8% περίπου, όταν ανέλαβε, παρότι η πίεση στην Ιταλία παραμένει.

Αντιθέτως, ο Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αντιμετωπίζει αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις από τα τρία κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και την ανυπομονησία των ξένων δανειστών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, που απελπίζεται από τη χαοτική απάντηση της Ελλάδας στην κρίση.

Παρότι η κυβέρνηση της Ελλάδας πέρασε σκληρά μέτρα, ακόμη και με ένα «όπλο στο κεφάλι» δείχνει αδύναμη για να μεταρρυθμίσει την ανεπαρκή δημόσια διοίκηση και να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις συνδικάτων και συμφερόντων και να πάρει μέτρα που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

«Όλο κλάματα και καμία μεταρρύθμιση»

«Είναι όλο κλάματα για τους φτωχούς Έλληνες, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σχεδόν ούτε σε μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της τρόικας.

Ο Παπαδήμος ανέλαβε ένα υπερβολικά δύσκολο έργο όταν ανέλαβε από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει μια οικονομία σε ύφεση για Πέμπτη χρονιά, μια κοινωνία απογοητευμένη και θυμωμένη και μια πολιτική τάξη που φαίνεται ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για ελιγμούς στην εξουσία απ' ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η εξέγερση των βουλευτών

Στις 25 Ιανουαρίου, στη Βουλή υπήρξε εξέγερση των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, οι οποίοι καταψήφισαν τη διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Την ίδια ώρα, ο Μόντι προχώρησε με ατζέντα μέτρων και μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, αύξησε τους φόρους, μείωσε τις δημόσιες δαπάνες και τα έβαλε με τους δικηγόρους, τους οδηγούς ταξί και τους φαρμακοποιούς.

Παρά τις διαμαρτυρίες για το μεταρρυθμιστικό του ζήλο, ο Μόντι απολαμβάνει ποσοστά αποδοχής περίπου 60%, συνομιλεί με παγκόσμιους ηγέτες και βραβεύτηκε ως «ο Ευρωπαίος της χρονιάς», ένα βραβείο που όπως είπε, θα έπρεπε να πάρουν οι Ιταλοί.

Διαμαρτυρίες

Την ίδια ώρα, η Ιταλία δεν μοιάζει σε τίποτα με τις διαμαρτυρίες που μετέτρεψαν την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα σε σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αν και είναι αλήθεια ότι οι θυσίες των Ιταλών δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που καλούνται να υποβληθούν οι Έλληνες.

Και οι δύο χώρε

Keywords
Τυχαία Θέματα