Tα κύρια θέματα έκθεσης που συνέταξε 27μελής επιτροπή του ΟΗΕ

Μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε την Πέμπτη έκθεση με συστάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη στόχων, η οποία περιλαμβάνει την εξάλειψη της φτώχειας μέχρι το 2030 και τη δόμηση παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Μετά το 2015 Αναπτυξιακή Ατζέντα, η οποία αποτελεί μια έκθεση που συντάχθηκε από ένα πάνελ υψηλού επιπέδου ηγετών 27 χωρών, συνιστά ένα σύνολο στόχων και στην ουσία είναι η συνέχεια των Αναπτυξιακών Στόχων έως το έτος 2015.

Η έκθεση παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,

Μπαν Κι-μουν, ο οποίος σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει στις συστάσεις του σχετικά με την ανάπτυξη για την περίοδο μετά το 2015. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπαν επαίνεσε τις προσπάθειες της 27μελούς επιτροπής, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ, η πρόεδρος της Λιβερίας Έλλεν Τζόνσον Σέρλιφ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η διαδικασία που αφορά τα έτη μετά το 2015, αποτελεί μια ευκαιρία για να υποδεχτούμε μια νέα εποχή στη διεθνή ανάπτυξη – η οποία θα καταφέρει να εξαλείψει την ακραία φτώχεια και θα μας οδηγήσει σε ένα κόσμο ευημερίας, ισότητας και αξιοπρέπειας για όλους», δήλωσε ο Μπαν. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την καθολικότητα των στόχων του σχεδίων που ισχύουν τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά από διαβουλεύσεις με 5.000 κοινωνικές οργανώσεις και 250 επικεφαλής επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, κύριος στόχος της οποίας είναι η πλήρης εξάλειψη της φτώχειας.

«Μπορούμε να αποτελέσουμε την πρώτη γενιά, στην ιστορία της ανθρωπότητας, που θα δώσει ένα τέλος στην πείνα και θα εξασφαλίσει ότι κάθε άτομο θα έχει το δικαίωμα στην ευημερία», αναφέρεται στην έκθεση.

Η επιτροπή συνέστησε ότι είναι σημαντικό η βιωσιμότητα να τοποθετηθεί στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης, να σταματήσουν οι κλιματικές αλλαγές και να εξαλειφθεί η φτώχεια διαμορφώνοντας τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στο εσωτερικών των κρατών, το σχέδιο προβλέπει τις παγκόσμιες συνεργασίες ως έναν από τους στόχους, σημειώνοντας ότι η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει ένα διασυνδεδεμένο κόσμο.

Ο Τζον Ποντέστα, πρόεδρος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο και μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις για την κατάργηση της φτώχειας θα πρέπει να πληρούνται σε μεγάλο βαθμό από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, εκτιμώντας ότι περίπου 1 τρισ. δολάρια θα δαπανηθούν για στρατηγικές επενδύσεις προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030.

Keywords
Τυχαία Θέματα