Yπουργός αποκάλεσε τους συνταξιούχους περιττό βάρος για την οικονομία

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του Ιάπωνα αναπληρωτή πρωθυπουργού Τάρο Άσο ο οποίος είπε ότι οι ηλικιωμένοι είναι ένα «περιττό βάρος για την οικονομία».

Η προκλητική δήλωση του υπουργού -και πρωην πρωθυπουργού- Τάρο Ασο έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη σε μία χώρα που ένας στους τέσσερις Ιάπωνες είναι άνω των 60 ετών. Μάλιστα, η δημογραφική κατάσταση είναι τέτοια που οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί στο 40% τα επόμενα 50 χρόνια.

«Θεός φυλάξοι αν σε αναγκάσουν να συνεχίσεις να ζεις όταν θέλεις να πεθάνεις. Εγώ θα ένιωθα πολύ άσχημα γνωρίζοντας

ότι για την νοσηλεία μου πληρώνει η κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί εκτός και αν τους αφήσεις να βιαστούν να πεθάνουν», είπε ο 72χρονος Ασο σε μια συνάντηση του εθνικού συμβουλίου με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Ιάπωνας υπουργός ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης χαρακτηρίζοντας «ανθρώπους στα σωληνάκια» τους ηλικιωμένους ασθενείς που δεν μπορούν να τρέφονται μόνοι τους και αναφέρθηκε στα εκατοντάδες εκατομμύρια γιεν που δαπανόνται για τη νοσηλεία τους.

Εκτός από το κόστος, η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και για τις κοινωνικές υπηρεσίες στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με μία έκθεση αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των νοικοκυριών που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και περιλαμβάνουν μέλη ηλικίας άνω των 65 ετών, ανέρχεται σε περισσότερα από 678.000, ή περί το 40% του συνόλου.

Παράλληλα αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν μόνοι με το 61% εξ' αυτών να είναι ηλικιωμένοι. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση στον επόμενο προϋπολογισμό, που θα αρχίσει να ισχύει από τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα