Α. Γεωργιάδης: Όταν βρίσκομαι στην Βόρειο Ήπειρο νοιώθω σαν την Ελλάδα

16:45 1/6/2013 - Πηγή: NewsBomb

«Αισθάνομαι σαν να είμαι στην Ελλάδα, κάθε φορά που βρίσκομαι στην Βόρειο Ήπειρο» λέει ο βουλευτής της Ν.Δ και πρόεδρος της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως υπάρχει κίνδυνος «αφελληνισμού» της πατρώας γης αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες και δεν παραμείνουν οι Έλληνες στα χωριά τους.

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην aftonomi.gr, προτίθεται να θέσει εκ νέου στην κυβέρνηση το «κόψιμο» του προνοιακού επιδόματος του ΟΓΑ σε Βορειοηπειρώτες και Πόντιους ομογενείς, ζητώντας να επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία, έστω και μειωμένο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του:

Ερ.: Κύριε Γεωργιάδη έχετε επισκεφτεί ποτέ την Βόρειο Ήπειρο; Ποιες περιοχές επισκεφτήκατε και τι αποκομίσατε από την επίσκεψη σας αυτή;

Απ.: Βεβαίως και έχω επισκεφτεί την Βόρειο Ήπειρο. Πήγα στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα και στη Χιμάρα. Αισθάνθηκα σαν την πατρίδα μου, δεν είδα κάποια ουσιαστική διαφορά, εκτός του ότι οι υποδομές δεν ήταν τόσο εκσυγχρονισμένες όσο θα έπρεπε. Όμως κατά τ' άλλα και οι άνθρωποι, και το κλίμα και το τοπίο είναι σαν να είσαι στην Ελλάδα.

Ερ.: Παραβρεθήκατε στο μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα. Θεωρείτε "ωμή δολοφονία" το γεγονός;

Απ.: Εκατό τοις εκατό, γι' αυτό και πήγα. Ήταν ένα ρατσιστικό έγκλημα διότι σκοτώθηκε μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνας.

Ερ.: Πρόσφατα το αλβανικό κράτος επιχείρησε να «εξαφανίσει» την Εθνική Ελληνική Μειονότητα από τον πληθυσμιακό χάρτη της χώρας μέσω της γνωστής απογράφης την οποία κατήγγειλαν τόσο το ΚΕΑΔ όσο και η Ομόνοια. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Απ.: Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι το αλβανικό κράτος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει αν θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Αλβανία πρέπει να πείσει ότι είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν κάνει παιχνίδια. Η απογραφή ήταν ένα παιχνίδι και γι' αυτό τον λόγο δεν έχει καμία αξιοπιστία.

Ερ.: Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στους Βορειοηπειρωτικούς κύκλους λόγω της διακοπής των συντάξεων ΟΓΑ στους ομογενείς. Υπάρχουν καταγγελίες συμπατριωτών μας οι οποίες αναφέρουν πως στην περίπτωση των Βορειοηπειρωτών υπήρξαν δυο μέτρα και δυο σταθμά καθώς η σχετική απόφαση εφαρμόστηκε μόνο για την περίπτωση τους, διαχωρίζοντάς τους από τους ομογενείς από την πρώην Σοβ. Ενωση που συνεχίζουν να λαμβάνουν το προνοιακό βοήθημα του ΟΓΑ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής για θέματα του Ελληνισμού της Διασποράς γνωρίζετε αν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε αναθεώρηση των διατάξεων του νόμου 4093/2012 που αφορούν τις συντάξεις ΟΓΑ των Ομογενών;

Απ.: Κατ' αρχάς δεν είναι αληθές αυτό που λένε. Η διακοπή αυτού του επιδοματικού βοηθήματος, έχει γίνει συνολικά και για τους Έλληνες που κατάγονται απ' την περιοχή του Πόντου αλλά και για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Δεν υπάρχει διάκριση. Αντιθέτως, σε κάποιους κυβερνητικούς κύκλους υπήρχε η ιδέα να βρεθεί τρόπος να εξαιρεθούν οι Βορειοηπειρώτες διότι είναι πολύ λιγότεροι στον αριθμό και άρα και το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν μικρότερο απ' ότι το συνολικό με τους Βορειοηπειρώτες και τους Ποντίους μαζί. Αυτό όμως που έχει επικρατήσει είναι να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση των δύο αυτών κατηγοριών. Τα πράγματα νομίζω πως είναι πολύ απλά. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και αναγκαστικά μειώνει πάρα πολύ τα έξοδα της όχι μόνο για τους Βορειοηπειρώτες αλλά για όλους. Υπό την έννοια αυτή το συγκεκριμένο κονδύλι το οποίο φτάνει τα εκατό εκατομμύρια για τους Βορειοηπειρώτες και τους Ποντίους μαζί, κρίθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο νούμερο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρά ταύτα η βούληση του πρωθυπουργού είναι να επανέλθουν την επόμενη χρόνια, έστω και εν μέρει, όσο η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της για Εθνικούς λόγους και δεν σας κρύβω ότι εγώ ως πρόεδρος της Επιτροπής έχω αποφασίσει να κάνουμε μια προσπάθεια επισκεπτόμενοι τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Σταϊκούρα και αν θα είναι δυνατό και τον Πρωθυπουργό για να θέσουμε ως Επιτροπή ομοφώνως την άποψή μας ότι σ' αυτό το θέμα πρέπει να δοθεί μια λύση.

Ερ.: Ποια είναι η ενασχόληση της επιτροπής της οποίας προεδρεύετε με τα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού; Έχει ασχοληθεί ποτέ; Έχει καλέσει ποτέ φορείς να τους ακούσει; Είναι εις γνώσιν της επιτροπής η έννοια Βόρειος Ήπειρος;

Απ.: Διαχρονικά έχουν έρθει πολλές φορές και φυσικά είναι εις γνώσιν. Για την συγκεκριμένη Περίοδο μέχρι στιγμής δεν έχουν προσκληθεί. Οι Πόντιοι προσεκλήθησαν πρόσφατα και οι Βορειοηπειρώτες θα προσκληθούν σύντομα και θα έχουμε ειδική συνάντηση για θέματα της Βορείου Ηπείρου.

Ερ.: Έχετε παρακολουθήσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε.Μ., πρόσφατα έγιναν κάποιες επαφές των στελεχών της ιστορικής οργάνωσης των Βορειοηπειρωτών «ΟΜΟΝΟΙΑ» και του νεοεμφανιζόμενου κόμματος MEGA στο Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΕΞ πρότεινε την αυτόνομη κάθοδο των Ελληνικών δυνάμεων όμως αντί αυτού εντάχθηκαν σε συνασπισμούς αλβανικών κομμάτων. Πως βλέπετε την απόφαση αυτή;
Απ.: Εγώ θα ήθελα να είχαν καταφέρει οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να κατεβούν ενωμένοι σε ένα κόμμα, να διεκδικήσουν δυο έδρες στο Αλβανικό κοινοβούλιο ίσως υπό εξαιρετικές συνθήκες και τρεις ώστε να έχουμε έναν πολύ δυνατό ρόλο στο πολιτικό σύστημα τις Αλβανίας. Αυτό θα προϋπέθετε όμως ότι ο βάκιλος της πανώλης του διχασμού, που είναι το κυριότερο πρόβλημα ημών των Ελλήνων από την εποχή του Ομήρου, θα υποχωρούσε έστω και λίγο.

Ερ.: Βορειοηπειρωτικοί κύκλοι θεωρούν πως η επιρροή της Ελλάδας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα έπρεπε, ειδικά από την κυβέρνηση Σαμαρά που πολλοί πίστευαν λόγω του παρελθόντος του πως θα σηματοδοτούσε την έναρξη σχεδιασμού κάποιας εθνικής στρατηγικής για την Β. Ηπειρο. Ποια η άποψή σας;

Απ.: Ο Αντώνης Σαμαράς είναι Πρωθυπουργός έντεκα μήνες. Αντιλαμβανόμαστε πως αυτούς τους έντεκα μήνες είχε να λύσει πολύ ποιο ζέοντα προβλήματα και δεν υποτιμώ καθόλου τους Βορειοηπειρώτες, διότι όπως ξέρετε λατρεύω την Βόρειο Ήπειρο, αλλά όπως είχαν έρθει τα πράγματα η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει πολύ κρίσιμα γι' αυτήν ζητήματα, υπαρξιακά, το αν θα είναι στο Ευρώ, το αν θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αν θα χρεοκοπήσει. Άρα αναγκαστικά τον πρώτο χρόνο έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια της χώρας ειδικά σ' αυτό. Να είστε όμως απολύτως βέβαιοι πως όσο η Ελλάδα φεύγει από την ζώνη του κινδύνου και ομαλοποιείται ξανά η οικονομική της κατάσταση, ειδικά με αυτόν πρωθυπουργό, η Βόρειος Ήπειρος δεν θα μείνει παραπονεμένη.

Ερ.: Ένα γενικό μήνυμα προς τους Βορειοηπειρώτες;

Απ.: Όσον αφορά την Ελλάδα και την ανησυχία για την πορεία της Ελλάδας τους λέω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Όσον αφορά την πορεία της Βορείου Ηπείρου πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι από κοινού να βρούμε τον τρόπο να μείνουν στα πάτρια εδάφη τους και να μην αφελληνιστεί η Βόρειος Ήπειρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα