Αφγανιστάν: Κατηγορούν την αστυνομία για άσκηση βίας κατά των γυναικών

Μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν κατηγορεί την αστυνομία για την άσκηση σημαντικής βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι αυτό απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στις δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που αυτές ετοιμάζονται να αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο της ασφάλειας στην χώρα.

Μολονότι οι Αφγανές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, η άσκηση βίας εναντίον τους εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαδεδομένο φαινόμενο στην χώρα. Σχεδόν

το 15% των εγκλημάτων τιμής και των σεξουαλικών επιθέσεων γίνονται από στελέχη της αστυνομίας, καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν σε έκθεσή της, στην οποία επικαλείται τα στοιχεία που συγκέντρωσε από δεδομένα μιας περιόδου άνω των δύο ετών.

«Το θέμα αυτό μπορεί να βλάψει την δημόσια εμπιστοσύνη στην εθνική αστυνομία», επισημαίνει η Επιτροπή.

Η οργάνωση αυτή υπογραμμίζει επίσης ότι τεκμηρίωσε 163 κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων και 243 εγκλήματα τιμής σε όλη την χώρα από τις αρχές του 2011 ως το τέλος του Μαΐου του 2013. Λόγω του μεγάλου ποσοστού των περιπτώσεων που δεν αναφέρονται στις αρχές, ο πραγματικός αριθμός τους είναι μάλλον κατά πολύ υψηλότερος, τονίζει.

«Λόγω των σοβαρών παραδοσιακών ευαισθησιών και των πολιτιστικών εμποδίων, ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων δεν αποκαλύπτεται», σημειώνει.

Το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, απέρριψε την έκθεση αυτή, λέγοντας ότι η αστυνομία έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο μήνα το αφγανικό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να υιοθετήσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την χρήση βίας κατά των γυναικών, καταφέρνοντας άλλο ένα πλήγμα στην εύθραυστη πρόοδο που υπάρχει στην χώρα στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είχε εγκρίνει με διάταγμα το 2009 τον Νόμο για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, ο οποίος όμως χρειαζόταν την έγκριση του κοινοβουλίου για να τεθεί σε ισχύ. Αυτός απαγόρευε τον αναγκαστικό γάμο των γυναικών, όπως και τον γάμο ανήλικων κοριτσιών, τον ξυλοδαρμό και τον βιασμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα