Ακραίες οι συνθήκες διαβίωσης στο Μάλι, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για 72.000 εκπατρισμένους στο Βόρειο Μάλι.

Τραυματίες μετά τις μάχες στην περιοχή «χρήζουν το ταχύτερο ιατρικής φροντίδας και οι αιχμάλωτοι έχουν ανάγκη από επισκεπτήριο. Οι εκπατρισμένοι και οι κοινότητες που τους υποδέχονται συχνά βρίσκονται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», τονίζει ο Γιεργκ Έγκλιν, επικεφαλής της περιφερειακής αποστολής του ΕΣ στη Νιαμέι, η οποία καλύπτει τις περιοχές του Μάλι και του

Νίγηρα.

Σήμερα η Διεθνής Επιτροπή ΕΣ και ο ΕΣ του Μάλι ξεκίνησαν τη διανομή τροφίμων και οικιακών προϊόντων σε πάνω από 28.000 εκπατρισμένους στην περιοχή του Μενάκα (στο Γκάο). Στις περιοχές Γκάο, Ασόνγκο και Μπουρέμ, οι δύο οργανισμοί διένειμαν στις 11 και 12 Μαρτίου επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε πάνω από 6.500 εκτοπισμένους.

Επιπλέον των 34.500 εκτοπισμένων στο Γκάο, οι δύο οργανισμοί έχουν καταμετρήσει άλλους 25.000 εκτοπισμένους στην περιοχή Κιντάλ και 12.000 στο Τομπουκτού. Άλλοι 20.000 από το Μάλι έχουν καταφύγει σε προσωρινά κέντρα υποδοχής στη Μπουρκίνα Φάσο και 37.000 στη Μαυριτανία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές του Μάλι και το Εθνικοαπελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ (ΜLNA) κάλεσαν από κοινού τη Διεθνή Επιτροπή ΕΣ για να συμβάλει στη διασφάλιση της μεταφοράς των αμάχων έξω από την εμπόλεμη ζώνη του Τεσαλίτ. Η επιχείρηση τούτη δεν στάθηκε δυνατόν να πραγματοποιηθεί εξαιτίας της αντίθεσης που πρόβαλαν οι ένοπλοι, τονίζει ο οργανισμός.

«Η ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων, καθώς και των τραυματιών και αιχμαλώτων στη ζώνη αυτή παραμένει μία άμεση προτεραιότητα για εμάς», τονίζει ο Έγκλιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα