Αναστολή των προστίμων για τα αυθαίρετα

Πότε ενεργοποιείται η διαδικασία αναστολής, ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Αλλάζει το πλαίσιο αναστολής της είσπραξης προστίμων για αυθαίρετα κτίσματα, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Θεοχάρη, περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις προστίμων για πολεοδομικές παραβάσεις, που τακτοποιήθηκαν με τον νόμο 4014/2011.

Όπως αναφέρεται στις νέες διατάξεις, η αναστολή

της επιβολής και είσπραξης των προστίμων για αυθαίρετα θα ενεργοποιείται μετά από την υπαγωγή στον νόμο για την τακτοποίησή τους έπειτα από υποβολή της σχετικής αίτησης στην οικεία υπηρεσία Δόμησης. Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί, θα διαγράφονται έπειτα από τη σύνταξη του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από Πράξη Ακύρωσης του οικείου Χρηματικού Καταλόγου ή της Πράξης Επιβολής Προστίμου για όσα πρόστιμα είναι βεβαιωθέντα και ανείσπρακτα βεβαιωθέντα από τις ΔΟΥ.

Οι τοπικές ΔΟΥ, θα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως για το εναπομείναν ανείσπρακτο και προς διαγραφή ποσό του αρχικώς βεβαιωμένου προστίμου, τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης. Τα Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης που έχουν εκδοθεί για ολόκληρο το ποσό του βεβαιωμένου προστίμου, θα επιστρέφονται στην Υπηρεσία Δόμησης για να τροποποιηθούν.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ότι η διαδικασία υπαγωγής των βεβαιωμένων προστίμων τόσο σε καθεστώς αναστολής είσπραξης όσο και διαγραφής τους, ενεργοποιείται, αποκλειστικά και μόνο έπειτα από την υποβολή αίτησης από κάθε ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης της περιοχής του.

Διαβάστε επίσης:

«Στον αέρα» η τακτοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς

18.700 δηλώσεις για αυθαίρετα μέσα σε 17 ημέρες

Αυθαίρετα: 4.500 αιτήσεις σε μια μέρα για τη ρύθμιση

Καλαφάτης: Τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να δηλωθούν τα αυθαίρετα

Keywords
Τυχαία Θέματα