Ανάβει το φυτίλι ο Παπανδρέου!

Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Το γεγονός ότι ο Παπανδρέου πιέζει τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, να μην δηλώνουν ότι θα υπάρξει υπερψήφιση από 180 βουλευτές στην περίπτωση νέας δανειακής σύμβασης, με τις εξελίξεις που σηματοδοτούν διάλυση στην ευρωζώνη σε ενωσιακό επίπεδο, δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Ο

πρωθυπουργός και το Μαξίμου επιμένουν ότι, όποια και αν είναι η κατάληξη σχετικά με το επίπεδο του «κουρέματος» του χρέους αλλά και οι όροι ξένης κυριαρχίας, στον απόλυτο βαθμό που θα επιβάλλει και συμβατικά το Βερολίνο στους Έλληνες, δεν πρέπει να γίνουν εκλογές.

Άρα αποκλείεται η πολιτική διέξοδος, ενώ η νομιμοποίηση της σημερινής κυβέρνησης στην κοινωνία πλησιάζει το ναδίρ. Το χειρότερο και το πλέον πιθανό είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη μία πλευρά να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και από την άλλη να διαφαίνονται οι επιπτώσεις του αψυχολόγητου «κουρέματος» σε μέρος του χρέους, που θέλει να επιβάλει το Βερολίνο, με κύρια επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το «κούρεμα» μάλιστα μέρους του ελληνικού χρέους, που αφορά ιδιώτες και τράπεζες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι στιγμιαίο, αν θεωρήσουμε ότι θα εξελιχθεί ως εθελοντικό, με αρκετές πιθανότητες να οδηγήσει σε «πιστωτικό γεγονός», αν κάποιες τράπεζες -μεταξύ αυτών και ελληνικές- το καταγγείλουν ως μη εθελοντική διεργασία.

Αρχίζει να δημιουργείται η αντίληψη ότι, όποια και αν είναι η διαδρομή, το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό για την Ελλάδα, μια από τις πιο σκληρές και δύσκολες χρεοκοπίες στην ιστορία των κρατών, με το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον να έχει μετατεθεί στην Ιταλία και την Ισπανία και την συνοχή στην ευρωζώνη και στον άξονα Γαλλίας- Γερμανίας να έχει πάει ήδη περίπατο.

Μετά τα Μνημόνια, το μεσοπρόθεσμο , το πολυνομοσχέδιο, την αποκεφαλαιοποίηση, το έλλειμμα αξιοπιστίας, το κραχ στην εσωτερική αγορά, την εξαθλίωση σε μισθούς και συντάξεις, τα 11 φορολογικά νομοσχέδια της τελευταίας διετίας, την συκοφαντία που έχει δεχθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες, η χώρα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα και προοπτική από εκείνη του 2009. Η ύφεση και η ανεργία μαζί με τα ελλείμματα και το χρέος δείχνουν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε κείμενο που κυκλοφόρησε χθες η Γερμανική Καγκελαρία, η ανάκαμψη της Ελλάδος χαρακτηρίζεται «ουτοπία».

Ο Γ. Παπανδρέου με την πολιτική της μη διαπραγμάτευσης που ακολουθεί στις Βρυξέλλες και την επιμονή του να παραμείνει στη διακυβέρνηση της Ελλάδος το επόμενο χρονικό διάστημα, ανάβει το φυτίλι των εκρηκτικών, σε μια χώρα που μοιάζει περισσότερο από ποτέ με πυριτιδαποθήκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα