Ανεπιθύμητοι οι Σύριοι αξιωματούχοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ανεπιθύμητοι χαρακτηρίστηκαν κάποιοι αξιωματούχοι της Συρίας, οι οποίοι θα ακολουθήσουν την αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Οι αθλητές της Συρίας δικαιωματικά θα λάβουν μέρος αυτό το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου,

αλλά οι αξιωματούχοι του καθεστώτος, βάσει και της ταξιδιωτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της αραβικής χώρας, δεν θα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στη διοργάνωση, όπως δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η παρουσία της αποστολής της Συρίας στους Ολυμπιακούς αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις μετά από ένα και πλέον χρόνο λαϊκής εξέγερσης κατά του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οποία έχει προκαλέσει σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη τον θάνατο 9.000 ανθρώπων.

Σύροι ακτιβιστές ανέφεραν στα ΜΜΕ ότι κάλεσαν τη Βρετανία να απαγορεύσει τη μετάβαση στη χώρα του επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Συρίας, Μοουαφάκ Τζούμα, και άλλων αξιωματούχων, οι οποίοι πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ.

Ο Κάμερον, πάντως, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του «δεν πρέπει οι αθλητές της Συρίας να τιμωρηθούν για τις αμαρτίες του καθεστώτος» και τόνισε: «Οι αθλητές της Συρίας θα συμμετάσχουν στους Αγώνες και αυτό είναι το σωστό, αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς: η Βρετανία έχει ηγηθεί των προσπαθειών εντός της Ε.Ε. και αλλού για την επιβολή απαγορεύσεων στα ταξίδια και γενικότερα απαγορεύσεων κατά του απεχθούς αυτού καθεστώτος και οποιουδήποτε καλύπτεται πίσω από αυτές τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Αυτοί δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στο Λονδίνο».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στην διοργάνωση του Λονδίνου. Μέσα στο μήνα η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η Συρία θα συμμετάσχει στους ΟΛυμπιακούς, χωρίς να δώσει όμως πολλές λεπτομέρειες για τους συνοδούς της αποστολής, αναφέροντας πάντως πως θα πάρουν μέρος 4-5 αθλητές, κυρίως από το στίβο και την κολύμβηση, και οι οποίοι θα παρελάσουν στο στάδιο με τη σημαία της Συρίας. Για τους Σύρους αξιωματούχους η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα είναι επίσης γύρω στα 5 άτομα, με επικεφαλής τον Τζούμα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε επίσης ότι συνομίλησε με τον Ρογκ για τα θέματα ασφάλειας και μεταφορών, που είναι και τα κυρίαρχα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την «κληρονομιά» που θα αφήσουν στο Λονδίνο. Για την ασφάλεια τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα με το απαραίτητο υλικοτεχνικό υλικό, αλλά και 13.500 άνδρες ασφαλείας, ενώ το σχετικό μπάτζετ των μέτρων θα φθάσει το 1 δισεκατομμύριο λίρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα