Αντιδράσεις για το γαλλικό νόμο σχετικά με την γενοκτονία των Αρμενίων

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν τα μέλη του γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τουρκία, έπειτα από την ψήφιση από το γαλλικό Κοινοβούλιο του νόμου που απαγορεύει την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ζητώντας την ακύρωση του νόμου από το Συνταγματικό Συμβούλιο.


«Το επιμελητήριο μας θέλει εδώ να εκφράσει τόσο την έλλειψη της κατανόησης του όσο και τη μεγάλη απογοήτευση του και τη βαθιά θλίψη του για αυτή τη νέα κοινοβουλευτική

πρωτοβουλία», ανέφερε το CCFT σε ανακοίνωση του.

«Η ψηφοφορία θεωρείται σήμερα από όλο το τουρκικό έθνος, αλλά και από πολλούς Γάλλους που ζουν στην Τουρκία και γνωρίζουν αυτή τη χώρα, ως μια απαράδεκτη πράξη, εχθρική και αντίθετη προς τα γάλλο-τουρκικά συμφέροντα», συμπληρώνοντας , πως πρόκειται για μια "ανεπανόρθωτη και μόνιμη βλάβη»στις διμερείς σχέσεις.

Μετά την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, η γαλλική Γερουσία ψήφισε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Γαλλία, ανάμεσα τους και αυτή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1915-1917.

«Εκφράζουμε την ευχή να δούμε τώρα 60 γερουσιαστές και βουλευτές (...) να υποβάλουν προσφυγή για αντισυνταγματικότητα του νόμου αυτού εντός της ταχθείσας προθεσμίας ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου», ανέφερε το CCFT.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο μπορεί να ακυρώσει ένα νόμο που κρίνει αντισυνταγματικό, σε περίπτωση που καταθέσουν προσφυγή 60 βουλευτές, 60 γερουσιαστές, ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, η εκείνος της Γερουσίας.

Μάλιστα για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του.

Το CCFT έχει περίπου 400 μέλη, το ένα τρίτο των οποίων είναι γαλλικές επιχειρήσεις.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος της Γαλλίας, με 11.7 δισεκατομμύρια ευρώ συναλλαγών το 2010, με 400 γαλλικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στο έδαφος της και 11,5 δισ. ευρώ συνολικά άμεσες γαλλικές επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα