Απεργούν οι αρχαιολόγοι

Από τα καθήκοντά τους θα απέχουν σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη οι αρχαιολόγοι, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το άρθρο 42 του νομοσχεδίου «για την αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα» που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο απαγορεύεται οι αρχαιολόγοι να εργαστούν μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών απασχόλησης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Τη Τρίτη 14/2 ψηφίζεται στη Βουλή επί της αρχής και τη Τετάρτη 15/2 κατ' άρθρο το νομοσχέδιο

«για την αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα», το οποίο στο άρθρο 42 προβλέπει ότι οι αρχαιολόγοι δεν θα μπορούν να εργαστούν ποτέ ξανά μετά την συμπλήρωση 5 ετών απασχόλησης, στερώντας μας ακόμα και τη δυνατότητα να κάνουμε αίτηση στις όποιες θέσεις προκηρυχθούν («Συμβάσεις εργασίας ... απαγορεύεται ...να υπερβαίνουν τα πέντε (5) έτη σε συνολικό χρόνο διάρκειας της απασχόλησης»). Πρόκειται για έναν παράλογο αποκλεισμό από το δικαίωμα στην εργασία.

Έως τώρα αποκλειόμασταν από τις προκηρύξεις και από την εργασία, μόλις συμπληρώναμε 24 μήνες εργαζόμενοι, κατ' εφαρμογή των περιορισμών του π.δ. 164/2004. Απέναντι σε αυτό το μείζον ζήτημα, το Υπουργείο Πολιτισμού δήλωνε ότι αναγνωρίζει τον παραλογισμό του να εκδιώκεται το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, δυσχεραίνοντας και τη λειτουργία της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τελικά όμως ως λύση πρότεινε το να επεκταθεί ο περιορισμός από τους 24 στους 60 μήνες. Ο Υπουργός παρουσίασε διάφορες ανυπόστατες δικαιολογίες και επέρριψε την ευθύνη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (πρώην ΥΠΕΣ). Στην πραγματικότητα όμως, αντί να επιλύεται το πρόβλημα, μετατίθεται για το εγγύς μέλλον, παρατείνοντας την αγωνία των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Σαν να μην έφτανε ο 5ετής περιορισμός στην εργασία που νομοθετείται, σε πολυνομοσχέδιο για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται ότι τους αρχαιολόγους που θα εργάζονται στις σωστικές ανασκαφές στα Μεγάλα Ιδιωτικά Έργα δεν θα τους επιλέγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως γίνεται έως σήμερα, αλλά οι ιδιώτες κατασκευαστές. Με τον τρόπο αυτό παραχωρείται μέρος του ελέγχου των σωστικών ανασκαφών στους ιδιώτες εργολάβους και οι αρχαιολόγοι εγκαταλείπονται έρμαια στις πιέσεις και τις ορέξεις τους.

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η γενικότερη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται με το Μνημόνιο 2 και τη δανειακή σύμβαση. Εξαθλιώνονται οι ζωές μας, ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και καθιερώνονται μισθοί πείνας για τους εργαζομένους. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, όπως του Σ.ΕΚ.Α., τις οποίες προσπαθούν να καταργήσουν, προβλέποντας την άμεση λήξη τους και απαγορεύοντας τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Θύμα της γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης είναι και ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αντιτάσσεται:

- στο νέο 5ετή περιορισμό στην εργασία των αρχαιολόγων,

- στην παραχώρηση του ελέγχου της πολιτισμικής κληρονομιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα