Από αρχές Ιουλίου το εμπάργκο στο Ιράν

Ευρωπαίοι διπλωμάτες μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να επιβάλουν το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν από τις αρχές του Ιουλίου.

Με αυτό τον τρόπο δίνουν αρκετό χρόνο στις εταιρείες για να καταργήσουν σταδιακά τα υφιστάμενα συμβόλαια με την Τεχεράνη.

"Μια συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες" από τους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει διπλωματική πηγή αναφερόμενη

στις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

"Διαμορφώνεται συναίνεση για τη μεταβατική περίοδο", αναφέρει άλλη πηγή.

"Η προεδρία της Δανίας έχει κάνει πρόταση να ξεκινήσει το εμπάργκο στις 1 Ιουλίου. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία" ανέφερε επίσης Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ορισμένες χώρες ήθελαν να επιβληθεί το εμπάργκο εντός περιόδου τριών μηνών, ενώ άλλες χώρες που βασίζονται στο ιρανικό πετρέλαιο όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούσαν μεγαλύτερη παράταση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής για την επιβολή εμπάργκο στο Ιράν, ωστόσο συνεχίζονται ακόμα οι διπλωματικές συζητήσεις για το πότε και πως θα τεθεί σε ισχύ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 23 Ιανουαρίου για να αποφασίσουν για τις νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα