Δεσμεύτηκε για την καταστροφή των χημικών όπλων η Λιβύη

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης δεσμεύθηκε να συνεχίσει την καταστροφή των αποθεμάτων των χημικών όπλων που υπάρχουν στη χώρα, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του εκλιπόντος ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OIAC).

«Οι νέες αρχές κληρονόμησαν τις υποχρεώσεις του παλαιού καθεστώτος ως μέλη του OIΑC», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικλ Λούαν, εκπρόσωπος του OIAC. «Οι νέες αρχές

δέχθηκαν αυτή την κληρονομιά» συμπλήρωσε.

Η Λιβύη είχε ενταχθεί στον OIΑC, που έχει την έδρα του στη Χάγη, το 2004 και τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι έμεναν να καταστραφούν 11,5 τόννοι αέριου μουστάρδας, δηλαδή το 45% των αρχικών αποθεμάτων της χώρας.

Αντίθετα, το σύνολο του εξοπλισμού (3.500 βόμβες, οβίδες, πύραυλοι) που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ριφθεί το αέριο μουστάρδας έχει καταστραφεί.

Εξάλλου, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε στον OIAC ότι εντόπισε κάποια χημικά όπλα τα οποία δεν είχε δηλώσει το παλαιό καθεστώς, όπως υπογράμμισε ο Λούαν, γεγονός το οποίο θα «ελεγχθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα