Δικαστικοί μύδροι κατά Εφραίμ

Ως άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση, περιγράφουν στο βούλευμά τους τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών που τον έκριναν προφυλακιστέο.


Το δικαστικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε από την Πρόεδρο Εφετών, Αλεξάνδρα Κακκαβά, και τους εφέτες Θεόδωρο Σπηλιάδη και Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου (εισηγήτρια), θεώρησαν πολύ πιθανό ο ηγούμενος Εφραίμ

να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, εάν παραμείνει ελεύθερος, εφόσον μάλιστα συνεχίζεται η αντιδικία με το Δημόσιο για τις επίμαχες εκτάσεις που έγιναν αντικείμενο ανταλλαγής.

Επίσης οι δικαστές αμφισβήτησαν ευθέως ακόμα και το ενδεχόμενο να έχει πλέον μετανιώσει ο ηγούμενος, τονίζοντας πως «η τυχόν μέχρι σήμερα καλή συμπεριφορά του.. δεν είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησής του, αλλά της αναμενόμενης δικαστικής κρίσης ενόψει της εμφανίσεώς του στην ανακρίτρια».

Οι Εφέτες θεωρούν πώς ο κ. Εφραίμ «που ήταν ο ιθύνων νους και εμπνευστής των άνω πράξεων» εξακολουθώντας να διατηρεί την ιδιότητα του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθεί και πάλι την ιδιότητά του αυτή για τη διάπραξη και άλλων πράξεων που συνδέονται με τ΄ αδικήματα που τον βαρύνουν. Η ροπή του ηγούμενου Εφραίμ προς την εγκληματική δράση αποτελεί, σύμφωνα με τους εφέτες, στοιχείο της προσωπικότητάς του, και αυτό προκύπτει από τον "επιτήδειο και μεθοδευμένο τρόπο που ενεργούσε" .

Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2001 ως το 2008, κατόρθωσε, να πείσει μεταξύ άλλων υπουργούς και υφυπουργούς για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που συνιστούσαν «ουσιαστικά χαριστική παραχώρηση εκτάσεων στη Μονή, νομικούς συμβούλους και παρέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αρμόδιους υπαλλήλους της ΚΕΔ, και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.

Τι είπε στην απολογία του

Στην πολύωρη απολογία του , ο κ. Εφραίμ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων της ανακρίτριας ξεκαθαρίζοντας πάντως με κάθε τρόπο πως η Μονή Βατοπεδίου δεν επεδίωξε τις ανταλλαγές αλλά αυτές επιβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελούσαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, μονόδρομο.

Όσο για τα δικά του κίνητρα, απαντά πως ήταν πάντοτε «ευγενή» χωρίς σκοπό εξαπάτησης του δημοσίου. Προσφέρει πάντως και πλήρη απαλλαγή στον τότε στενό πρωθυπουργικό συνεργάτη Ι. Αγγέλου αναφέροντας πως μια φορά που του εξέθεσε το πρόβλημα "ήταν αδιάφορος και αφηρημένος".

Εφραίμ: . «Εμείς πάντοτε είχαμε ευγενή κίνητρα. Θέλουμε με εμπειρικό τρόπο να μαρτυρήσουμε την αλήθεια της Ορθοδοξίας σε όλη την Οικουμένη και νυχθημερόν όλοι οι πατέρες και εγώ ταπεινά θυσιαζόμαστε για το λαό του Θεού. Δεν έχουμε ιδιοτελή ελατήρια για καμία κίνησή μας και προσπαθούμε με τις ταπεινές δυνάμεις μας να παρηγορούμε τους ανθρώπους που μας πλησιάζουν».

Ο ηγούμενος Εφραίμ αναφερόμενος στις επίμαχες ανταλλαγές μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου, είπε ότι ο ίδιος μάλιστα είχε αντιδράσει αλλά δεν υπήρχε άλλη διέξοδος.

Εφραίμ: Δεν θέλαμε τις ανταλλαγές, αλλά μας επιβ

Keywords
Τυχαία Θέματα