Δήμευση περιουσιών για οικονομικά σκάνδαλα στο νέο Ποινικό Κώδικα

Δήμευση περιουσίας σε όλους όσοι εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα , ακόμα κι αν αυτά τα οικονομικά οφέλη έχουν ήδη μεταβιβαστεί ή έχουν αναμειχθεί με νόμιμα περιουσιακά στοιχεία , προτείνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα.

Στην παρουσίαση των προτάσεων της επιτροπής που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου , επέρχονται ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα από το 1950 Ποινικό Κώδικα,

οι οποίες θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο και , όπως ευελπιστεί η ηγεσία του υπουργείου, θα ψηφιστούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με πρόεδρο την καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου προβλέπεται -μεταξύ άλλων - αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των χρηματικών ποινών, κατάργηση των πταισμάτων, διεύρυνση του αξιόποινου για τα εγκλήματα κατά του νομίσματος, όπως πιστωτικές κάρτες ευρωεπιταγές, συναλλαγματικές, κ.α. ακόμη και «δικαστική άφεση ποινής» σε εξαιρετικές περιπτώσεις πλημμελημάτων.

1. Διευρύνεται το περιεχόμενο της δήμευσης ως παρεπόμενης ποινής ώστε να αντιμετωπιστούν και οι περιπτώσεις που τα προϊόντα του εγκλήματος και τα υπόλοιπα δημευτέα αντικείμενα έχουν αναμιχθεί με περιουσία που αποκτήθηκε από νόμιμες πηγές, δεν υπάρχουν πλέον, δεν έχουν βρεθεί στο σύνολό τους ή ανήκουν εν όλω ή εν μέρει σε τρίτο, σε βάρος του οποίου δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί δήμευση.

Παράλληλα διαχωρίζεται η ποινή για το αδίκημα της δωροδοκίας , για το οποίο προτείνεται αυστηρότερη ποινή όταν το αδίκημα διαπράττεται από υπουργό, βουλευτή ή δικαστή.

Επίσης καταργούνται τα χρηματικά όρια διάκρισης των αδικημάτων σε κακουργήματα ή πλημμελήματα (15.000 ευρώ πλημμέλημα, άνω των 73.000 ευρώ κακούργημα). Ο εισαγγελέας θα προσδιορίζει κατά περίπτωση αν το αδίκημα που τελέστηκε είναι κακούργημα ή πλημμέλημα.

2. Καταργούνται τα πταίσματα από την κατηγορία των εγκλημάτων, τα οποία πλέον διακρίνονται μόνο σε κακουργήματα και πλημμελήματα, ανάλογα με την απειλούμενη γι' αυτά ποινή. Για αυτά (π.χ υγειονομικές παραβάσεις, πολεοδομικές παραβάσεις, μπουγαδοκαυγάδες κλπ) θα προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση μεγάλου όγκου υποθέσεων από τα δικαστήρια.

3. Καταργείται το μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική καθώς όπως ειπώθηκε είναι ένα μέτρο άνισο αφού οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής αντίθετα με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για όλες τις ποινές έως 3 χρόνια. Δηλαδή ο δικαστής θα έχει να επιλέξει μεταξύ του εγκλεισμού του κατηγορουμένου ή της αναστολής της ποινής του.

4. Σε περιπτώσεις διάπραξης βαρύτατων αδικημάτων ακόμα και κατά της ζωής, που εμπεριέχεται το λεγόμενο «τραγικό δίλλημα» (περίπτωση ευθανασίας) το δικαστήριο θα μπορεί να κρίνει τον δράστη ακόμα και ατιμώρητο λόγω έλλειψης καταλογισμού. Όπως είπε η πρόεδρος της επιτροπής όμως «δεν μπορεί να υπάρξει διάταξη που αν δι

Keywords
Τυχαία Θέματα