Διπλωματική μάχη στον ΟΗΕ για τη Συρία

Επίθεση εξαπέλυσε για μία ακόμα φορά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγορώντας τον για «κυνικές» στρατιωτικές επιθέσεις.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κ. Κλίντον υπογράμμισε πως «απορρίπτουμε οποιαδήποτε απόπειρα να εξισωθούν οι προμελετημένες δολοφονίες από την στρατιωτική μηχανή της κυβέρνησης με τις πράξεις των αμάχων που πολιορκούνται και οδηγούνται στην αυτοάμυνα».

«Πόσο κυνικό

είναι το γεγονός ότι ακόμη και την ώρα που ο Άσαντ συναντιόταν με τον πρώην γενικό γραμματέα (του ΟΗΕ) Κόφι Ανάν ο συριακός στρατός εξαπέλυε νέα επίθεση στην Ιντλίμπ και συνέχιζε τις βιαιότητες στη Χάμα, τη Χομς και τη Ραστάν», διερωτήθηκε η Αμερικανίδα υπουργός.

Παράλληλα κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία να αλλάξουν στάση στο θέμα της Συρίας καλώντας «όλα τα κράτη» να υποστηρίξουν το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την επίλυση της πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Από τη μεριά της, η Ρωσία σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «χειραγωγήθηκε», ενώ εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα.

«Θα πρέπει να βγάλουμε σοβαρά συμπεράσματα όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία. Παραμένει μια αιτία σοβαρής ανησυχίας για τη Ρωσία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι μονομερείς κυρώσεις, οι προσπάθειες να ευνοηθεί μια αλλαγή των αρχών στη Δαμασκό και οι ενθαρρύνσεις που δόθηκαν στην ένοπλη συριακή αντιπολίτευση συνιστούν «επικίνδυνες συνταγές γεωπολιτικού σχεδιασμού, οι οποίες μπορούν μόνον να καταλήξουν σε μια επέκταση της σύγκρουσης» στη Συρία, υποστήριξε.

Οι αλλαγές στον αραβικό κόσμο «δεν μπορούν να επιτευχθούν εξαπατώντας τη διεθνή κοινότητα ούτε χειραγωγώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε αναφερόμενος κυρίως στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Λαβρόφ συνέστησε να ζητηθεί «ο τερματισμός της βίας απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται», από τις αρχές ή την αντιπολίτευση και υπογράμμισε ότι η Μόσχα «υποστηρίζει σθεναρά» την αποστολή μεσολάβησης του Κόφι Ανάν, απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα