ΔΝΤ: Η ευρωζώνη απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη

Στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το ΔΝΤ.

Στην έκθεσή του για τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το 2012 στο 3,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 4% το Σεπτέμβριο.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων οφείλεται στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη. Άλλωστε, το ΔΝΤ εκτιμά ήπια ύφεση στην ευρωζώνη, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, της απομόχλευσης των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και των επιπτώσεων της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση της παγκόσμιας οικονομίας. Για το σκοπό αυτό, ο οργανισμός επισημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα στηρίζουν αφενός την ανάπτυξη και αφετέρου θα προωθούν τη δημοσιονομική προσαρμογή, την απομόχλευση και τη ρευστότητα.

Επιπλέον, οι υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα τις δημοσιονομικές τους ανισορροπίες και να αναδιαρθρώσουν τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι κυβερνήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης και της εξωτερικής ζήτησης από τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα